Onsdag 29 Jun
Stockholm

Island attackerar Anders Borg

"Svenskarna verkar inte älska oss lika mycket som de andra."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Islands regering är less på Sveriges finansminister Anders Borg (m). Att Borg krävde att Island skulle presentera en "trovärdig plan" innan ett svenskt lån skulle bli aktuellt, har retat upp den isländska regeringen.

– Vi har märkt att Sverige skiljer ut sig från de andra nordiska länderna. Inte bara från Norge utan även från Danmark varifrån vi också fått positiva signaler. Svenskarna verkar inte älska oss lika mycket som de andra, säger en högt uppsatt källa inom den isländska regeringen till E24.

Regeringen Reinfeldt har tidigare varit tydlig med att den avser att bistå det krisdrabbade Island med ett lån. Det har däremot varit höjt i dunkel när det kommer och hur mycket pengar det rör sig om. Först var skälet att regeringen avvaktade att IMF:s styrelse skulle godkänna sitt lån, men det gäller inte längre. Anders Borg tycker att det är viktigare att islänningarna presenterar en "trovärdig plan" för ekonomin.

– Har man den typ av väldigt stora problem i sina offentliga finanser som Island har, då måste man också presentera en plan för att få ordning. När de har ordning på det ska vi naturligtvis vara beredda att göra vår del, sa Anders Borg efter sin presskonferens om det ekonomiska läget igår.

Det har fått den isländska regeringen att reagera. Exempelvis har Norge sedan tidigare gått med på ett lån på fem miljarder kronor.

– Vi har redan presenterat en plan, det har vi gjort både inför IMF och de andra nordiska länderna, säger källan inom den isländska regeringen till E24.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.