Island attackerar Anders Borg

"Svenskarna verkar inte älska oss lika mycket som de andra."


Islands regering är less på Sveriges finansminister Anders Borg (m). Att Borg krävde att Island skulle presentera en "trovärdig plan" innan ett svenskt lån skulle bli aktuellt, har retat upp den isländska regeringen.

– Vi har märkt att Sverige skiljer ut sig från de andra nordiska länderna. Inte bara från Norge utan även från Danmark varifrån vi också fått positiva signaler. Svenskarna verkar inte älska oss lika mycket som de andra, säger en högt uppsatt källa inom den isländska regeringen till E24.

Regeringen Reinfeldt har tidigare varit tydlig med att den avser att bistå det krisdrabbade Island med ett lån. Det har däremot varit höjt i dunkel när det kommer och hur mycket pengar det rör sig om. Först var skälet att regeringen avvaktade att IMF:s styrelse skulle godkänna sitt lån, men det gäller inte längre. Anders Borg tycker att det är viktigare att islänningarna presenterar en "trovärdig plan" för ekonomin.

– Har man den typ av väldigt stora problem i sina offentliga finanser som Island har, då måste man också presentera en plan för att få ordning. När de har ordning på det ska vi naturligtvis vara beredda att göra vår del, sa Anders Borg efter sin presskonferens om det ekonomiska läget igår.

Det har fått den isländska regeringen att reagera. Exempelvis har Norge sedan tidigare gått med på ett lån på fem miljarder kronor.

– Vi har redan presenterat en plan, det har vi gjort både inför IMF och de andra nordiska länderna, säger källan inom den isländska regeringen till E24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.