Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Båda sidor "vann" i Rumänien

Nyheter | 02/12/2008 19:47

Nu blir det upp till presidenten att utse regeringsbildare. (TT)

Socialdemokraterna (PSD) fick nätt och jämnt flest röster i den gångna helgens val i Rumänien - men det rivaliserande högerpartiet Liberaldemokraterna (PD-L) fick ändå fler parlamentsplatser.

Enligt de officiella valresultat som offentliggjordes på tisdagen fick PSD 33,6 procent av rösterna i valet till underhuset och senaten medan PD-L fick 32,9 procent.

Reglerna i det färska EU-landet tar dock även hänsyn till röstandelarna inom valkretsar, varför PD-L får 115 underhusledamöter och 51 senatorer, medan PSD får nöja sig med 114 i underhuset och 49 senatorer.

Alla ögon riktas nu mot presidenten Traian Basescu, som kan välja vem som helst som regeringsbildare om inget parti fått minst hälften av alla röster. PD-L anses ha ett bra utgångsläge i och med att partiet står presidenten, som nu har 20 dagar på sig att fatta beslut, nära.

Nuvarande premiärministern Calin Tariceanus parti Liberalerna (PNL) kom i valet bara på tredje plats, med 18,6 procent av rösterna.

Skrivet av: