Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Barnamord utreds efter 24 år

Nyheter | 03/12/2008 15:05

En fransk domare har beslutat att på nytt öppna utredningen av ett mord som inträffade för 24 år sedan.

Det brutala mordet på fyraårige Gregory Villemin är en av Frankrikes mest uppmärksammade mordgåtor.

Förhoppningen är att nya DNA-analyser ska kasta ljus över vem som låg bakom brottet.

Gregory Villemin hittades död i floden Vologne i oktober 1984, i ett dystert område vid bergskedjan Vogeserna i nordöstra Frankrike. Han var bunden och hade dött genom drunkning.

Dagen efter fick pojkens föräldrar - som redan under tre års tid mottagit flera hatbrev - ett anonymt brev där någon tog på sig ansvaret för dådet och kallade det "hämnd".

I åratal nystade polisutredarna i härvan av familjehat och avundsjuka mellan människor i området. Fallet med "Lilla Gregory" blev ett av Frankrikes mest beryktade under efterkrigstiden.

En syssling till pojken var den förste att åtalas för mordet. Åtalet byggde på ett vittnesmål från en kvinnlig släkting. Men hon tog tillbaka sina uppgifter och sysslingen släpptes ur häktet - men mördades då av Gregorys pappa 1985.

Pappan tillbringade två och ett halvt år i fängelse för dödsskjutningen.

Samtidigt åtalades och dömdes i stället pojkens mamma för mordet på sonen. Åtta år senare frikändes hon och alla misstankar mot henne avskrevs.

Den juridiska följetongen avslutades 2001, då nya DNA-tester gjordes som inte kunde ge svar på vem som dödat pojken och skrivit brevet.

Men nu vill föräldrarna att fallet öppnas igen, så att DNA-tester kan göras på det rep som sonen var bunden med. Deras advokat sade att en domstol har gått med på deras begäran och att repet ska undersökas.

Skrivet av: