Barnamord utreds efter 24 år

En fransk domare har beslutat att på nytt öppna utredningen av ett mord som inträffade för 24 år sedan.


Det brutala mordet på fyraårige Gregory Villemin är en av Frankrikes mest uppmärksammade mordgåtor.

Förhoppningen är att nya DNA-analyser ska kasta ljus över vem som låg bakom brottet.

Gregory Villemin hittades död i floden Vologne i oktober 1984, i ett dystert område vid bergskedjan Vogeserna i nordöstra Frankrike. Han var bunden och hade dött genom drunkning.

Dagen efter fick pojkens föräldrar - som redan under tre års tid mottagit flera hatbrev - ett anonymt brev där någon tog på sig ansvaret för dådet och kallade det "hämnd".

I åratal nystade polisutredarna i härvan av familjehat och avundsjuka mellan människor i området. Fallet med "Lilla Gregory" blev ett av Frankrikes mest beryktade under efterkrigstiden.

En syssling till pojken var den förste att åtalas för mordet. Åtalet byggde på ett vittnesmål från en kvinnlig släkting. Men hon tog tillbaka sina uppgifter och sysslingen släpptes ur häktet - men mördades då av Gregorys pappa 1985.

Pappan tillbringade två och ett halvt år i fängelse för dödsskjutningen.

Samtidigt åtalades och dömdes i stället pojkens mamma för mordet på sonen. Åtta år senare frikändes hon och alla misstankar mot henne avskrevs.

Den juridiska följetongen avslutades 2001, då nya DNA-tester gjordes som inte kunde ge svar på vem som dödat pojken och skrivit brevet.

Men nu vill föräldrarna att fallet öppnas igen, så att DNA-tester kan göras på det rep som sonen var bunden med. Deras advokat sade att en domstol har gått med på deras begäran och att repet ska undersökas.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.