Oenighet om klustervapen i Norge

Personer i Norges försvarsdepartement har motarbetat avtal mot klustervapen.


Personer på centrala poster i de norska utrikes- och försvarsdepartementen ska ha motarbetat Norges insatser för att få till stånd ett avtal mot klustervapen, avslöjar NRK i en dokumentär.

– Detta är påståenden som jag över huvud taget inte känner till, sade expeditionschefen på norska UD Steffen Kongstad på väg in till middagen på Akerhus fästning där avtalet skulle firas på onsdagskvällen.

Flera källor, som i dokumentären kallas "centrala aktörer", använder emellertid formuleringar som grov illojalitet, bakdanteri och försök att undergräva den norska hållningen.

Kongstad tillbakavisar påståendena:

–Under arbetets gång har det självklart förekommit diskussioner, som det gör i alla viktiga frågor. Men när det politiska beslutet har tagits, så är det det som gäller, sade han.

Enligt NRK-dokumentären förekom försök att motarbeta och pressa den norska delegationen från Oslo under förhandlingarna om klustervapen i Dublin i maj. Där enades man om det avtal som över hundra länder anslöt sig till i Oslo.

Video: Bilder på offer till klusterbomber

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Risk för nya ras i danska Børsen

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.