100 signerar avtal om klustervapen

Ett hundratal länder undertecknar avtalet mot klustervapen i dag. (TT)


Ett hundratal länder, däribland Sverige, inledde på onsdagen undertecknandet av avtalet mot klustervapen.

Avtalet bojkottas av världens största producenter och användare av vapnen Kina, Ryssland och USA och även i Sverige var tveksamheten stor innan regeringen tidigare i höstas beslutade att Sverige ska göra sig av med sina klustervapen. De svenska vapnen har bland annat ingått i beväpningen av Jas Gripen.

Undertecknandet sker i Oslo Rådhus och avtalet förpliktigar länderna att inte använda, producera eller lagra klustervapen. Undertecknandet väntades pågå hela onsdagen.

Avtalet stadgar också att de undertecknande länderna ska hjälpa människor som lemlästats av klusterbomber som kan ligga dolda i terrängen i åratal.

Bland de undertecknande gästerna finns Frankrikes, Tysklands, Storbritanniens och Japans utrikesministrar. Även omkring 250 aktivister från 75 länder samt människor som drabbats av klusterbomber har kommit till Oslo inför undertecknandet.

Länderna har förhandlat i flera år i den så kallade Osloprocessen som fick ett genombrott i Dublin i våras.

Klustervapen av olika typer har dödat och lemlästat över 100 000 människor sedan 1965, en tredjedel av dem barn, uppger de aktivistorganisationer som i många år arbetat för ett förbud.

Finland hör till de länder som inte vill underteckna avtalet, men många hoppas på att förbudet ska få bojkottande länder som USA, Kina, Ryssland, Pakistan att vara mera återhållsamma.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.