Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

100 signerar avtal om klustervapen

- 03/12/2008, 11:47 -

Ett hundratal länder undertecknar avtalet mot klustervapen i dag. (TT)

Ett hundratal länder, däribland Sverige, inledde på onsdagen undertecknandet av avtalet mot klustervapen.

Avtalet bojkottas av världens största producenter och användare av vapnen Kina, Ryssland och USA och även i Sverige var tveksamheten stor innan regeringen tidigare i höstas beslutade att Sverige ska göra sig av med sina klustervapen. De svenska vapnen har bland annat ingått i beväpningen av Jas Gripen.

Undertecknandet sker i Oslo Rådhus och avtalet förpliktigar länderna att inte använda, producera eller lagra klustervapen. Undertecknandet väntades pågå hela onsdagen.

Avtalet stadgar också att de undertecknande länderna ska hjälpa människor som lemlästats av klusterbomber som kan ligga dolda i terrängen i åratal.

Bland de undertecknande gästerna finns Frankrikes, Tysklands, Storbritanniens och Japans utrikesministrar. Även omkring 250 aktivister från 75 länder samt människor som drabbats av klusterbomber har kommit till Oslo inför undertecknandet.

Länderna har förhandlat i flera år i den så kallade Osloprocessen som fick ett genombrott i Dublin i våras.

Klustervapen av olika typer har dödat och lemlästat över 100 000 människor sedan 1965, en tredjedel av dem barn, uppger de aktivistorganisationer som i många år arbetat för ett förbud.

Finland hör till de länder som inte vill underteckna avtalet, men många hoppas på att förbudet ska få bojkottande länder som USA, Kina, Ryssland, Pakistan att vara mera återhållsamma.

Skrivet av: