Argentina tar över Aerolineas

Krisdrabbade flygbolaget Aerolineas Argentinas förstatligas.(TT)


Underhuset i Argentinas parlament röstade på onsdagen ja till regeringens planer på att förstatliga det krisdrabbade flygbolaget Aerolineas Argentinas.

Förslaget att ta över bolaget utan kompensation till ägaren, spanska Marsans, går nu vidare till senaten för godkännande. Transportminister Ricardo Jaime har sagt att han räknar med att ha fått förstatligandet godkänt av kongressen före årsskiftet.

Argentinas regering kom i juli överens med Marsans att återförstatliga Aerolineas och dess dotterbolag Austral, Sedan dess har parterna inte kunnat komma överens om priset. Därför föreslog Argentinas regering att man helt enkelt skulle expropriera Aerolineas.

Flygbolaget har drabbats av fackliga konflikter och inställda flygningar i månader, och regeringen beräknar dess underskott till närmare 900 miljoner dollar. Staten har fått skjuta till 183,5 miljoner dollar hittills i år för att hålla verksamheten igång och se till att personalen får ut sina löner.

Argentinas regering har inom loppet av ett par år förstatligat en rad bolag, inklusive landets postväsende, Argentinas största vattenbolag och ett tågbolag.

Aerolineas privatiserades i början av 1990-talet. Marsans köpte bolaget för sju år sedan, när det stod vid ruinens brant. Priset var symboliskt, en dollar. Aerolineas kontrollerar 80 procent av marknaden för argentinska inrikesflygningar och har omkring 9 000 anställda.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.