Onsdag 21 Apr
Stockholm

Kurder får tevekanal i Turkiet

Premiärminister Recep Tayyip Erdogan säger att kanalen ska stärka demokratin.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

TURKIET. Kurderna ska bli mer delaktiga. Det säger Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan som nu ger dem en egen tevekanal. Den första någonsin. Röstfiske, säger kritikerna.

Turkiet är under påtryckningar från bland annat EU att utöka kurdernas kulturella och politiska rättigheter. Runt tolv miljoner kurder bor i Turkiet och de utgör en sjättedel av befolkningen.

Sänder dygnet runt

Kurdiska språket förbjöds efter militärkuppen 1980. Efter påtryckningar från EU började public service-företaget TRT sända en del program och nyheter på kurdiska 2004, men bara en halvtimme i veckan. Nu kommer nystartade kanalen TRT 6 att sända dygnet runt på kurdiska. En del kurdiska politiker har avfärdat den nya tevekanalen som röstfiske inför lokalvalen i mars medan andra har befarat att programmen ska innehålla statspropaganda.

Selahattin Demirtas, parlamentsledamot för det största kurdiska partiet DTP sade att politiska motiv ligger bakom den nya kanalen.

– Till och med sångarna som bjudits in till invigningsceremonin har valts ut för att de är motståndare till DTP, sade Demirtas.

Tonen mellan DTP och Erdogans regerande parti AK har skärpts i takt med att valdagen närmar sig. Regeringspartiet hoppas på växande stöd bland kurderna i lokalvalen.

Se TRT 6:s första inslag

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela