Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Israels regeringspartier ökar

- 03/01/2009, 11:19 -

Sedan Israel inlett offensiven mot Hamas har regeringspartierna ökat kraftigt.

Sedan Israel inlett offensiven mot Hamas i Gazaremsan har regeringspartierna stöd ökat kraftigt inför nyvalet i februari.

Mest klättrar Arbetarpartiet, lett av försvarsminister Ehud Barak.

En opinionsundersökning i israeliska tidningen Maariv visar att Arbetarpartiet skulle få 16 av parlamentets Knessets 120 platser om det vore val i dag. I en mätning publicerad den 25 december, två dagar innan flygbombningarna i "Operation gjutet bly" inleddes, fick partiet elva platser.

Den israeliska opinionen är stridslysten. En överväldigande majoritet stödjer offensiven mot Hamas. Anfallen har hittills uppfattats som framgångsrika, vilket gynnat Barak. 44 procent av de tillfrågade säger att de fått en mer positiv syn på honom, medan bara 2,5 procent svarar det motsatta.

Jämsides

I november var Arbetarpartiet nere på åtta platser i mätningarna, men å andra sidan har partiet 19 platser att försvara från valet 2006.

Också regeringspartiet Kadima, lett av utrikesminister Tzipi Livni, går framåt. I Maarivs mätning ökar Kadima med två Knesset-platser jämfört med den 25 december. Därmed är Kadima jämsides med huvudutmanaren, det mer hårdföra högerpartiet Likud lett av Benjamin Netanyahu.

Även kritiska israeliska bedömare tror dock att jakten på valframgångar spelat mycket liten eller ingen roll när regeringen beslutade om "Operation gjutet bly". I stället var det år av raketbeskjutning mot södra Israel och att vapenvilan med Hamas löpte ut strax före jul som avgjorde, tror de.

Skör framgång

Det är i dag omöjligt att förutse hur de eventuella allianserna i en koalitionsregering kan tänkas se ut efter nyvalet. I Israel förändras politiken snabbt, och därmed också regeringspartierna. Och framgångstrenden för regeringen är skör.

Vågen kan vända mycket snabbt. Exempelvis kan den markoffensiv in i Gazaremsan alla spekulerar i få följden att många israeliska soldater stupar, vilket tidigare alltid ansvariga politiker surt får sona för.

Skrivet av: