Söndag 4 Dec
Stockholm

Matkrisen kommer drabba oss alla

Men på olika sätt. I Sverige kan vi vänta oss att inflationen drivs upp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

– Vi måste vänja oss vid högre priser på mat, säger Joachim von Braun, som forskar kring den globala matkrisen till Sveriges Radio Ekot. Braun hävdar att de senaste årtiondens trend med fallande matpriser nu är bruten för gott. Vad som väntas är snabbt föränderliga priser på livsmedel.

–Matpriserna kommer att vara fortsatt höga, de kommer att pendla våldsamt och det drabbar framför allt världens fattiga, säger Joachim von Braun, chef för IFPRI, ett ansett Washingtonbaserat forskningsinstitut, inriktat på livsmedels och jordbruksfrågor.

Men krisen drabbar även Sverige då inflationen kommer drivas upp. Matkrisen dominerar i till exempel kinesisk och indisk media och von Braun uppges vara orolig över att västländer glömmer bort matkrisen.

– Vi måste bry oss om människorna som berörs av matkrisen, trots att enorma summor just nu går förlorade i finanskrisen, säger Joachim von Braun till Ekot.

De senaste månaderna har prisökningarna på livsmedel avtagit något. Men mellan maj 2007 och maj 2008 ökade FN:s matprisindex med 50 procent. I vissa länder har den ökat ännu mer, uppger Ekot. I till exempel det afrikanska landet Kongo Kinshasa, kostar ett ägg strax över två kronor. Det är dyrare än i Sverige, berättar von Braun.

Högre livsmedelspriserna har lett till att mellan 70 och 100 miljoner fler människor går hungriga i världen i dag, jämfört med för tre år sedan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.