Matpriserna väntas sjunka

Efter flera års ökning stabiliseras priserna.


Matpriserna har gått upp kraftigt de senaste åren. Men en stabilisering av priserna väntas framöver. Bland annat kommer köttpriserna att sjunka, konstaterar Jordbruksverket i en ny rapport.

– Sett ur konsumentens perspektiv så tycker jag givetvis att det är bra. Ur producentperspektiv och ur ett svensk landskapsperspektiv så kan det möjligen vara lite mer bekymmersamt, säger Harald Svensson, chefsekonom på Jordbruksverket, till Ekot.

Spannmålspriserna tros stiga framöver, men priserna på mejeriproukter tros stabiliseras. Det visar en rapport från den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD som Jordbruksverket nu har bearbetat.

Det är en glädjerapport för konsumenterna, men enligt Jordbruksverket ser det betydligt dystrare ut för bönderna. Köttbönderna riskerar att få betala mer för spannmål till djuren, samtidigt som de får mindre betalt för köttet.

– Det är en uppgift för samhället att fundera över hur mycket öppet landskap vi ska ha och hur vi ska värna den biologiska mångfalden i Sverige, säger Harald Svensson till Ekot.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

2 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.