Måndag 18 Okt
Stockholm

Matpriserna väntas sjunka

Efter flera års ökning stabiliseras priserna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Matpriserna har gått upp kraftigt de senaste åren. Men en stabilisering av priserna väntas framöver. Bland annat kommer köttpriserna att sjunka, konstaterar Jordbruksverket i en ny rapport.

– Sett ur konsumentens perspektiv så tycker jag givetvis att det är bra. Ur producentperspektiv och ur ett svensk landskapsperspektiv så kan det möjligen vara lite mer bekymmersamt, säger Harald Svensson, chefsekonom på Jordbruksverket, till Ekot.

Spannmålspriserna tros stiga framöver, men priserna på mejeriproukter tros stabiliseras. Det visar en rapport från den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD som Jordbruksverket nu har bearbetat.

Det är en glädjerapport för konsumenterna, men enligt Jordbruksverket ser det betydligt dystrare ut för bönderna. Köttbönderna riskerar att få betala mer för spannmål till djuren, samtidigt som de får mindre betalt för köttet.

– Det är en uppgift för samhället att fundera över hur mycket öppet landskap vi ska ha och hur vi ska värna den biologiska mångfalden i Sverige, säger Harald Svensson till Ekot.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela