Norske läkaren: 9/11 moraliskt rätt

Norrmannen Mads Gilbert som numera går under namnet "hjälteläkaren" har tidigare gjort mindre helgonliknande uttalanden.


Norska läkaren Mads Gilbert har under två veckor skickat rapporter inifrån Gaza. Han har tillsammans med flera andra norska läkare i organisationen Norwac opererat dygnet runt på Shifa-sjukhuset i Gazaremsan. Samtidigt har han fungerat som en informell nyhetsbyrå för hela världen. Den 3 januari skickade han ett sms som spred sig runt hela världen:

De bombade den centrala grönsaksmarknaden i Gaza stad för några timmar sedan. 80 skadade, 20 döda, allt kom hit till Shifa. Hades! Vi vadar i död, blod och amputerade delar. Massvis av barn. Gravid kvinna. Jag har aldrig upplev något så förfärligt. Nu hör vi tanks. Berätta vidare, skicka vidare, ropa det vidare. Allt. GÖR NÅGOT! GÖR MER! Vi lever i historieböckerna nu, alla! Mads Gilbert 3.1.09 13:50, Gaza, Palestina.

På plats i Gazaremsan tyckte de norska läkarna till och med att det var viktigare att uttala sig för västerländska medier om kriget än att iakta läkaredens portalparagraf: att rädda liv. Mads Gilberts kollega, Erik Fosse:

– Vår vittnesfunktion och att förmedla vad som faktiskt sker har varit viktigare, säger läkaren Erik Fosse till norska tidningen Verldens Gang.

Kritiserat USA och Israel

I Norge är Mads Gilbert sedan länge välkänd som en väldigt oneutral opinionsmakare, som sedan länge stått på palestiniernas sida. Han har bland annat arbetat aktivt för palestinierna sedan mitten av 1970-talet. Han har även varit en central del i ett projekt som gör att Tromsø numera sägs vara den stad i världen som skickar flest hjälparbetare till Palestina.

Han har även tidigare kritiserat USA och Israel för brott mot folkrätten mot bakgrund av vad som hänt i Gaza. 61-årige Gilbert är kanske inte den oberoende nyhetsbyrå världen söker.

Försvarar 9/11 attackerna på USA

Hans mest kontroversiella uttalande kom bara några veckor efter al-Qaidas attacker på World Trade Centers dubbeltorn.

– Angreppet på New York kom inte som en överraskning med tanke på den politik västvärlden fört de senaste tio åren. Jag är upprörd över terrorangreppen, men jag är lika upprörd över det lidande USA har skapat. Det är i ett sådant sammanhang 5000 döda måste ses. Om USA:s regering har en legitim rätt att bomba och döda civila i Irak, har i så fall de förtryckta en moralisk rätt att angripa USA med de vapen de kan frambringa.

– Döda civila är detsamma oavsett om det är amerikaner, palestinier eller irakier, säger Mads Gilbert som är professor i akutmedicin till norska Dagbladet den 30 september 2001.

På den efterföljande frågan, om han stöttar terrorangrepp på USA, svarar han så här:

– Terror är ett dåligt vapen, men svaret är ja inom det sammanhanget jag har nämnt, sa Gilbert.

Gilbert uttalar sig om situationen i Gaza

Se en BBC-intervju med Mads Gilbert

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!