Norska läkare besköts i Gaza

- 08/01/2009, 16:53 -

Den fordonskolonn som de norska Gazaläkarna färdades i besköts.

Den fordonskolonn som de norska läkarna - och pr-männen för den palestinska saken - Mads Gilbert och Erik Fosse färdades i på sin väg ut från Gazaremsan ska ha beskjutits av israeliska soldater, rapporterar nyhetsbyrån TT, och tvingades senare vända innan den hann fram till gränsövergången.

Kolonnen skulle transportera läkare och patienter till sjukhus i Egypten. Israelerna sköt varningsskott men det var oklart varför de sköt mot kolonnen.

Gilbert och Fosse har arbetat vid al-Shifa-sjukhuset i Gaza sedan nyår. De har vårdat skadade palestinier dygnet runt. Samtidigt har de, som några av de mycket få ickepalestinska utlänningarna i Gazaremsan, fungerat som ett slags informell nyhetsbyrå för hela världen.

I går sade läkarna att de lämnar området med blandade känslor. De känner sig slitna efter det svåra arbetet men det är svårt att lämna människor som behöver deras hjälp.

Norwac planerar att sända in ett nytt läkarteam under torsdagen. Det är en ortoped och en narkossköterska från Norge och en belgisk läkare som ersätter Gilbert och Fosse.

Skrivet av: