Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Läkare i Gaza: Det är en massaker

- 04/01/2009, 18:05 -

Kriget går enligt planerna. Men hjälparbetare och sjukhuspersonal är oroliga. Kriget i Gaza är det vidrigaste de bevittnat.

– Intensivavdelningen här är full av barn med allvarliga skador. 25 procent av de dödade är kvinnor och barn och 45 procent av de skadade är kvinnor och barn. Detta är det närmaste du kommer en massaker, säger den norska narkosläkaren Mads Gilbert till radioprogrammet Godmorgon Världen.

Mads Gilbert har tidigare arbetat i kriszoner som Beirut och Afghanistan. Men det blodiga kriget i Gaza som nu är inne på sin åttonde dag är det mest brutala Gilbert någonsin bevittnat.

– Det här är det absolut värsta jag har varit med om. . . speciellt som civilbefolkningen inte har någon chans att komma undan. De är fast i ett järngrepp och kan inte ta sig någonstans.

Ingen av parterna har några planer på att trappa ner på stridigheterna. Tvärtom.

– Vi är inte ens 24 timmar in i markoperationen. Det här kommer att ta tid, säger Kapten Benjamin Rutland till TT.

Enligt Rutland gör Hamas huvudsakligen motstånd genom granatkastareld och fjärrutlösta sprängladdningar vid vägkanterna. Israels försvarsminister Ehud Barak säger att offensiven mycket väl kan utökas och intensifieras.

Efter en dryg veckas flygbombningar inledde Israel sin väntade markoffensiv mot Hamas i Gazaremsan sent igår kväll. Skyddade av mörkret och understödda av bland annat flottan och flygvapnet rullades pansar, infanteri, artilleri och andra styrkor in över gränsen.

VIDEO: En 11-årig flicka om martyrskap

VIDEO: Israel i Gaza

Skrivet av: