Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Norske läkarhjälten ångrar 9/11-uttalandet

Nyheter | 12/01/2009 18:25

Mads Gilberts: Det var oklokt sagt. Jag är emot all terror av civila.

NORGE. I sin ena hand höll han operationskniven, med den andra skrev han sms. Den norske läkaren Mads Gilbert hyllades för sin inlevelsefulla och ivriga rapportering från katastrofens Gaza. Men som Nyheter24 rapporterade i torsdags dröjde det inte länge innan hans tidigare kontroversiella uttalanden hann i fatt honom.

Bland annat har han försvarat terrorattacken mot World Trade Center 2001.

"Döda civila är detsamma oavsett om det är amerikaner, palestinier eller irakier, säger Mads Gilbert som är professor i akutmedicin till norska Dagbladet den 30 september 2001." På den efterföljande frågan, om han stöttar terrorangrepp på USA, svarade han så att "terror är ett dåligt vapen, men svaret är ja inom det sammanhanget jag har nämnt"

Men i dag ångrar han vad han sagt.

– Det var ett oklokt och oövervägt uttalande. Jag menar att ockuperade eller undertryckta människor har full rätt till att slåss för självständighet, precis som vi gjorde mot tyskarna. Men jag är helt emot terror mot civila, och jag är också mot terrorangreppet mot New York, säger Mads Gilbert till Dagbladet och fortsätter:

– Men det som är viktigt är att vi tittar bakåt för att förstå varför vapnen används som de gör. Vi måste förstå vad de ökade gapen mellan fattiga och rika resulterar i. Vad ökad brutalisering och förtryck kommer att medföra. Jag försökte vara analytisk, men jag uttalade mig osmart. Jag är helt emot terror mot civila, säger Mads till Dagbladet.

Mads Gilbert uttalar sig på al Jazeera

Skrivet av: