Fredag 16 Apr
Stockholm

Dödade scientologi Travoltas son?

Frågetecknen kring Jetts död är många. Frågan är om han kunde ha räddats.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

John Travolta vägrade erkänna sonens sjukdom

John Travolta är en välkänd anhängare av scientologi. Nu ifrågasätter många om det i slutändan var hans tro som dödade sonen Jett Travolta.

Den 16-årige Jett led av epileptiska anfall. Anfall under vilka han ofta svimmade och föll till marken. Något som är vanligt förekommande hos autistiska personer. Men John Travolta själv förnekade ihärdigt att sonen led av det. Enligt scientologin erkänns inte autism som en riktig sjukdom. Något som Travolta ofta hamnade i bråk med sin bror Joey om.

– Det var uppenbart att Jett var autistisk bara genom att spendera fem minuter med honom, men det grymma faktumet i den här sekten innebar att hans föräldrar inte ville acceptera det, säger en vän till Travoltas bror Joey enligt Mirror.

"De är defekta"

Scientologi anser att människor som lider av psykiska sjukdomar som autism är defekta och kan botas genom spirituellt helande. De förbjuder också tydligt användandet av mediciner för att behandla dessa tillstånd. Något som kanske hade förhindrat Jett Travoltas många anfall och där igenom räddat honom den ödesdigra kvällen.

– Jag tror att hans mamma måste ha vetat det innerst inne, i djupet av sitt hjärta. Jag fick veta att hans mamma hade satt honom på en detoxdiet som kan hjälpa autistiska barn, men det finns så mycket mer som kunde ha gjorts, säger vännen till Mirror.

Även experter och forskare stödjer teorin om att John Travoltas son led av autism. Att det var Kawasaki Syndrome som familjen påstod, ger de inte mycket för.

– Jag har behandlat 1 200 barn under 14 år och inte en enda av dem har lidit av anfall. Kawasaki Syndrome kan vara livsfarligt när det inte har diagnostiserats, säger experten Sue Davidson.

– Om ett barn med autism inte diagnostiseras kan det vara livsfarligt. Att ignorera det arbete som gjorts de senaste 60 åren innebär att man kan missa livsviktiga tecken, säger autistexperten Sean Rhodes.

Låg död i flera timmar

Som om inte det vore nog påstår polisen nu att Jett Travolta låg död i flera timmar. Vilket innebär att han inte hade någon som övervakade honom. Även det något som familjen Travolta förnekar. Enligt dem upptäcktes sonen precis efter olyckan.

– Joey älskar sin familj men det fanns många meningsskiljaktigheter kring Jetts behandling och vad som kunde göras. Jag kan se hur Jetts familj nu kommer få gå igenom en hel del självrannsakan, säger vännen enligt Mirror.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela