Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Etiopiska soldater lämnar Somalia

- 13/01/2009, 16:28 -

Etiopien tömde i dag fyra militärbaser i Somalia. Det kan leda till maktvakuum och våldsspiral.

Ett ovisst, nytt stycke börjar skrivas i det krigshärjade Somalias historia, när grannlandet Etiopien tömmer sina militärbaser i landet.

Maktvakuum och våldsspiral kommer att följa, befarar många bedömare.

Andra tror att den etiopiska reträtten kan att föra något gott med sig; att mer moderata islamistiska grupper ska gå med på att ingå i en bredare, mer representativ regering.

Det finns dock få tecken på att striderna kommer att upphöra. Hjälparbetare säger att mellan 45 000 och 60 000 människor har flytt strider i Gurael och regionhuvudstaden Dusamareb de senaste dagarna.

16 000 liv

Det har gått drygt två år sedan de etiopiska styrkorna kom till Somalia för att stödja den bräckliga väststödda övergångsregeringen. År 2007 slöt regeringen en fredspakt med några krigsherrar. Men de mest hårdföra islamisterna har fortsatt att kämpa både mot regeringsstyrkor och etiopisk militär.

En somalisk människorättsgrupp uppger att striderna har krävt 16 000 civila somaliers liv och drivit över en miljon människor från sina hem. Av frustration över splittringen i den somaliska regeringen och kostnaden för den militära insatsen har Etiopien beslutat ta hem uppskattningsvis 3 000 soldater. På tisdagen tömdes fyra av de stora etiopiska militärbaserna på manskap.

Prisar Allah

Den etiopiske befälhavaren sade att styrkorna har varit avgörande för att föra fredsprocessen framåt.

– Etiopien hade ingen annan avsikt än att hjälpa Somalias regering och bygga upp nationella styrkor, sade Gabre Yohanes.

Någon fullständig utmarsch är det inte, Etiopien har kvar tio baser runt Mogadishu och det är oklart hur länge soldaterna stannar där.

Vid en avskedsceremoni i presidentpalatset bekräftade premiärminister Nur Hassan Hussein att reträtten var på gång.

– Vi är väldigt tacksamma mot Etiopien för att ha offrat liv och ekonomi för den somaliska regeringens säkerhet, sade han.

För Hussein Awale, en av hundratals människor som samlades vid de övergivna militärbaserna norr om Mogadishu, var det en lycklig dag:

– Vi lovprisar Allah för att han gjorde så att soldaterna lämnade vårt område.

Skrivet av: