Massupplopp skakar Riga

Kravallpolis använder tårgas och batonger för att hålla tillbaka demonstranterna.


LETTLAND. Tiotusentals personer samlades vid torget i Centrala Riga och demonstrerade mot landets ekonomi som håller på att rinna politikerna ur händerna. Demonstranterna kräver bland annat nyval. Upploppen går vilt till. Polisen har utlyst kristillstånd.

"Det fanns ingen som pratade engelska"

Nyheter24 får tag på svenskan AnneMarie Sandström som blev utslängd ur ett köpcenter mitt under protesterna.

–Vi var några stycken som hade varit och ätit middag. Sedan gick vi till ett köpcenter i gamlastan. Plötsligt blev det ett väldans liv. Folk skrek och förklarade att vi måste ut därifrån så fort som möjligt, men på lettiska. Vi förstod ingenting. Det fanns ingen som pratade engelska, berättar en påtagligt upprörd svenska.

När AnneMarie och de andra väl kom ut möttes de av ett stort polispådrag.

– Vi var mitt i händelsernas centrum då upploppen drog igång runt klockan 20.00 svensk tid. Polissirener tjöt och ett massivt polispådrag mötte oss när vi kom ut från köpcentret. Sedan lyckades vi ta oss säkert till hotellet som ligger 20 minuter från gamlastan. Trots det hör vi ändå sirenerna ända hit, berättar Sandström för Nyheter24.

Enligt lettiska medier uppmanade talare från oppositionen och fackföreningsrörelsen president Valdis Zatlers att upplösa parlamentet och utlysa nyval.

"Sparka regeringen"

När protesterna gick ifrån torget försökte några hundra deltagare attackera den näraliggande parlamentsbyggnaden.

Bråk uppstod mellan polis och demonstranter, som kastade ägg och andra föremål mot parlamentet där fönsterrutor krossades.

–Polisbilar har välts och minst en bil brinner medan demonstranter bryter upp gatsten och kastar mot polisen, berättar Anders Alexanderson vid Stockholms handelshögskola i Riga som är ögonvittne till våldsamheterna för TT.

Kravallpolisen använde tårgas och batonger för att hålla tillbaka demonstranterna.

Folkmassan hindrade en ambulans som försökte ta sig fram till parlamentet för att undsätta en person som skadats av tårgasen, rapporterar nyhetsbyrån BNS. En polisman uppges också ha skadats. Demonstranter ska även ha försökt storma parlamentsbyggnaden skrikandes: "Sparka regeringen".

Baltictimes rapporterar att åtta personer har skadats.

Kort Bakgrund:

I december fick Lettland krislån på 7,5 miljarder euro från bland andra IMF, Sverige och övriga Norden, sedan staten tvingats ta över landets näst största bank.

För ett år sedan hade Lettland EU:s högsta tillväxt på över tio procent, men för 2009 spås en dramatisk tillbakagång i ekonomin.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Polisen i Falkenberg rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.