Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Massupplopp skakar Riga

Nyheter | 13/01/2009 20:45

Kravallpolis använder tårgas och batonger för att hålla tillbaka demonstranterna.

LETTLAND. Tiotusentals personer samlades vid torget i Centrala Riga och demonstrerade mot landets ekonomi som håller på att rinna politikerna ur händerna. Demonstranterna kräver bland annat nyval. Upploppen går vilt till. Polisen har utlyst kristillstånd.

"Det fanns ingen som pratade engelska"

Nyheter24 får tag på svenskan AnneMarie Sandström som blev utslängd ur ett köpcenter mitt under protesterna.

–Vi var några stycken som hade varit och ätit middag. Sedan gick vi till ett köpcenter i gamlastan. Plötsligt blev det ett väldans liv. Folk skrek och förklarade att vi måste ut därifrån så fort som möjligt, men på lettiska. Vi förstod ingenting. Det fanns ingen som pratade engelska, berättar en påtagligt upprörd svenska.

När AnneMarie och de andra väl kom ut möttes de av ett stort polispådrag.

– Vi var mitt i händelsernas centrum då upploppen drog igång runt klockan 20.00 svensk tid. Polissirener tjöt och ett massivt polispådrag mötte oss när vi kom ut från köpcentret. Sedan lyckades vi ta oss säkert till hotellet som ligger 20 minuter från gamlastan. Trots det hör vi ändå sirenerna ända hit, berättar Sandström för Nyheter24.

Enligt lettiska medier uppmanade talare från oppositionen och fackföreningsrörelsen president Valdis Zatlers att upplösa parlamentet och utlysa nyval.

"Sparka regeringen"

När protesterna gick ifrån torget försökte några hundra deltagare attackera den näraliggande parlamentsbyggnaden.

Bråk uppstod mellan polis och demonstranter, som kastade ägg och andra föremål mot parlamentet där fönsterrutor krossades.

–Polisbilar har välts och minst en bil brinner medan demonstranter bryter upp gatsten och kastar mot polisen, berättar Anders Alexanderson vid Stockholms handelshögskola i Riga som är ögonvittne till våldsamheterna för TT.

Kravallpolisen använde tårgas och batonger för att hålla tillbaka demonstranterna.

Folkmassan hindrade en ambulans som försökte ta sig fram till parlamentet för att undsätta en person som skadats av tårgasen, rapporterar nyhetsbyrån BNS. En polisman uppges också ha skadats. Demonstranter ska även ha försökt storma parlamentsbyggnaden skrikandes: "Sparka regeringen".

Baltictimes rapporterar att åtta personer har skadats.

Kort Bakgrund:

I december fick Lettland krislån på 7,5 miljarder euro från bland andra IMF, Sverige och övriga Norden, sedan staten tvingats ta över landets näst största bank.

För ett år sedan hade Lettland EU:s högsta tillväxt på över tio procent, men för 2009 spås en dramatisk tillbakagång i ekonomin.

Skrivet av: