Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hjälparbetare tvingade till Somalia

Nyheter | 24/09/2008 06:45

Två utländska hjälparbetare som rövats bort i östra Etiopien har av kidnapparna förts över gränsen till Somalia, rapporterar somaliska tjänstemän och den franska hjälporganisationen Medecins du Monde. (TT)

Två utländska hjälparbetare, en man och en kvinna, kidnappades i måndags i östra Etiopien och fördes av kidnapparna över gränsen till centrala Somalia, rapporterade somaliska tjänstemän och den franska hjälporganisationen Medecins du Monde på tisdagen.

– Vi har hört att de är franska medborgare men det återstår att bekräfta, sade Hareri Hassan Barre som företräder Balanbale-distriktet i Somalia.

Paret rövades bort från den etiopiska byn Fadhigaradle där de besökte torkedrabbade områden.

– Medecins du Monde, som de båda arbetar för, intygade att hjälparbetarna kidnappats. "Organisationen står i ständig kontakt med myndigheterna, sina fältarbetare och andra aktörer", sade Medecins du Monde i ett uttalande.

Beväpnade somaliska ligor har gjort sig skyldiga till mängder av kidnappningar de senaste månaderna. Ofta riktar de in sig på utlänningar eller somalier som arbetar för internationella organisationer för att försöka kräva ut pengar.

I Somalia har anarki och inre väpnade konflikter rått alltsedan president Mohamed Siad Barre störtades 1991. En rad FN-försök att återupprätta lag och ordning i landet har misslyckats. Gerillakriget, där muslimska rebeller i fjol ställdes mot invaderande etiopiska regeringsstyrkor, har kostat tusentals civila livet.

Skrivet av: