Eldupphör tillkännages snart

Israels premiärminister har redan beslutat sig för att tillkännage ett ensidigt eldupphör.


Israels premiärminister Ehud Olmert har redan beslutat sig för att tillkännage ett ensidigt eldupphör efter dagens möte i landets så kallade säkerhetskabinett, uppger en regeringskälla i Jerusalem för AFP.

Olmert sade efter mötet att det var "allmänt förstått" att "våldet skulle upphöra så snabbt som möjligt", enligt Sky News.

Enligt källan kommer Olmert också att klargöra att den israeliska militären även under eldupphör kommer att besvara beskjutning från Hamas.

Vapenvilan blir ensidig; något avtal med Hamas har inte slutits trots Egyptens försök att medla. I stället förlitar sig Israel på en överenskommelse med USA om att stoppa vapensmuggling till Gaza.

Nya möten planerade

Egypten har bjudit in Frankrikes och palestiniernas presidenter, Nicolas Sarkozy och Mahmud Abbas, till överläggningar om hur man ska få slut på Israels tre veckor långa offensiv i Gaza, rapporterar egyptiska nyhetsmedier enligt Reuters.

Nyhetsbyrån Mena uppgav att Abbas och Sarkozy väntas träffa värdlandets president Hosni Mubarak i Sharm el-Sheikh i morgon.

I Libanons huvudstad Beirut sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, på rundresa i Mellanöstern, att även han kan komma att delta i mötet.

Storbritannien, Frankrike och Tyskland har erbjudit sig att sända örlogsfartyg till Mellanöstern för att övervaka och förhindra vapensmuggling till Gaza, rapporterades det i både Berlin och London.

– Erbjudandet har lagts fram, sade den brittiske premiärministern Gordon Browns talesman i London.

Oro för vapensmuggling

En av huvudpunkterna och de största stötestenarna för en vapenvila har, vid sidan av raketbeskjutningen, varit just oron över vapensmugglingen.

Några närmare uppgifter om den föreslagna örlogsinsatsen förelåg inte.

I ett gemensamt uttalande om erbjudandet sade de tre regeringarna att de har enats om insatsen de senaste dagarna "och vi kommer att fortsätta att arbeta nära tillsammans med Israels och Egyptens regeringar för att stärka dessa åtgärder".

En israelisk armétalesman uppger för TT:s utsände att samtliga fall där FN-installationer, sjukhus och mediebyggnader har beskjutits de senaste dagarna ska utredas på hög nivå inom militären.

Preliminära undersökningar har visat att i samtliga dessa fall har soldater blivit beskjutna från byggnaderna eller från platser i deras närhet, säger talesmannen.

FN-organet Unrwa har begärt en oberoende utredning om huruvida Israel har gjort sig skyldig till krigsförbrytelser när armén besköt en skola i Beit Lahia på lördagen. Två barn dödades.

– Jag skäms över det här. Det finns internationellt lagligt ansvar att skydda civila i konflikt, menar John Ging, Unrwa:s chef i Gaza, enligt BBC.

Se mer nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Längsta svackan på Wall Street sedan oktober

Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.