Gaza: Sex dödade vid FN-skola

Sex personer dödades när israeliska stridsvagnar attackerade en FN-skola i Gazaremsan på lördagsmorgonen.


Världen håller andan i väntan på vapenvila mellan Israel och Hamas. Trots hopp om eldupphör dödades sex personer när israeliska stridsvagnar attackerade en FN-skola i norra Gazaremsan på lördagsmorgonen. Bland de döda fanns en kvinna och två barn, uppger vårdkällor och andra vittnen.

– Jag vill veta varför de dödades, vem gav order? frågar läkaren Izz el Deen Aboul Aishhem med darrande röst i en israelisk tevekanal, enligt Sky News.

Israels säkerhetskabinett väntas senare i dag fatta beslut om att landet ensidigt ska avbryta offensiven i Gazaremsan, uppger en ledande ledamot i kabinettet för AFP. Men kort innan samtalen inleds attackeras nu ännu en FN-byggnad. FN-skolan drivs av FN:s flyktingorgan Unrwa i norra Gazaremsan där civilpersoner tagit skydd.

– Det här visar återigen på att det inte finns några säkra platser i Gazaremsan, sa FN-talesmannen Chris Gunness, till CNN.

Hårda strider pågick runt omkring skolan där israeliska stridsvagnar stred mot militanta palestinier, berättade vittnen. Enligt en armétalesman ska Israel utreda uppgifterna om att skolan träffats.

Det är åtminstone fjärde gången under det 22 dagar långa kriget som Israel har träffat en skola som drivs av FN-organet. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon reagerade kraftigt när Israel attackerade ett FN-kontor där över 700 civila gömde sig på torsdagen.

Israel till förhandling

Israels säkerhetskabinett väntas senare i dag fatta beslut om att landet ensidigt ska avbryta offensiven i Gazaremsan, uppger samtidigt en ledande, anonym ledamot i kabinettet för AFP.

Enligt källan anser den judiska staten att såväl Washington och Egypten har givit stöd för kravet att få hjälp att hindra vapensmuggling till den fattiga Hamasstyrda kustremsan som Israel haft blockad mot i drygt 18 månader.

Kriget där har pågått i 22 dagar och över 1 100 palestinier har dödats, varav många civila. Israels angrepp har fördömts av en lång rad internationella ledare, och natten till lördagen (svensk tid) antog FN:s generalförsamling med stor majoritet ett krav på omedelbart och varaktigt eldupphör. I det icke bindande beslutet krävs även att Israel fullständigt drar tillbaka sina styrkor.

Till AFP sa källan i säkerhetskabinettet att Israel kommer att avbryta stridshandlingarna utan motsvarande löfte från Hamas. Den judiska staten ska dock behålla soldater i Gaza under en ospecificerad period, men man väntar att även Hamas lägger ner vapnen. AFP:s källa varnade dock för att Israel kommer att återuppta offensiven om Hamas öppnar eld.

"Nöjd med resultaten"

Premiärminister Ehud Olmert är enligt källan nöjd med resultaten av samtalen med medlare i Kairo. Israel uppges ha fått stöd där för landets grundläggande krav om att stoppa raketavfyrningar och även för att Egypten och Israel koordinerar öppningen av gränsövergångar i Gaza.

Musa Abu Marzuk, Hamas näst högste politiske företrädare, sa i Al Jazeeras tevekanal att Hamas inte kommer att fatta några beslut, med anledning av ett eventuellt ensidigt beslut av Israel om eldupphör, innan Hamasdelegationen i Kairo har hållit nya samtal där på lördagen.

Dödssiffran fortsätter stiga

Enligt palestinska vårdkällor dödades minst 55 palestinier i Gaza på fredagen, bland dem flera civila.

Över 20 raketer avfyrades av palestinska militanta in i Israel och sårade fem människor. Sedan kriget bröt ut för tre veckor sedan har över 700 sådana projektiler avfyrats mot Israel, skriver AFP. Sammanlagt 13 israeler har dödats, varav tre civilpersoner.

Se videoinslag om läget:

FN:s högkvarter attackeras:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.