Israel väntas blåsa eldupphör

- 17/01/2009, 15:54 -

I kväll väntas Israels regering meddela att offensiven mot Gaza är över.

Det blodiga kriget i Gazaremsan kan vara inne i sin sista akt. I kväll väntas Israels regering meddela att offensiven är över, utan avtal med Hamas. I avvaktan på det fortsätter striderna att skörda oskyldiga civila offer.

Det så kallade säkerhetskabinettet, premiärminister Ehud Olmerts närmaste krets, ska samlas i kväll och troligen rösta för att blåsa av den tre veckor långa Operation gjutet bly.

Olmert väntas sedan tala till nationen omkring klockan 21 svensk tid. Israel verkar vilja stoppa kriget innan Barack Obama installeras som USA:s president på tisdag.

Vapenvilan blir ensidig; något avtal med Hamas har inte slutits trots Egyptens försök att medla. I stället förlitar sig Israel på en överenskommelse med USA om att stoppa vapensmuggling till Gaza.

Egyptens utrikesminister Ahmed Aboul Gheit lade skulden på Israel för de misslyckade förhandlingarna. På en presskonferens i Kairo sade han att Israel är "berusat av makt och våld".

Tänker fortsätta

Att offensiven blåses av betyder inte nödvändigtvis att militären omedelbart lämnar territoriet. Usama Hamdan, en företrädare för Hamas i Beirut, sade att Hamas tänker fortsätta slåss så länge Israels armé finns kvar i Gaza, och så länge blockaden mot territoriet fortsätter.

– Så länge israelisk militär finns kvar i Gaza, så kommer vi att fortsätta med motstånd och sammandrabbningar, sade företrädaren, enligt BBC.

Över 1 200 palestinier har dödats under det tre veckor långa kriget, omkring hälften civila enligt palestinska uppgifter. På morgonen förlorades fler civila liv, då en FN-skola i norra Gazaremsan där 1 600 människor gömde sig kom under beskjutning, som Nyheter24 tidigare skrivit om.

Johan Eriksson, talesman för FN-organet Unrwa, sade att panik utbröt när flera granater med brinnande vit fosfor slog ned på skolgården. Medan evakueringen av de civila pågick träffades skolans tredje våning av en granat. Två bröder, fem och sju år gamla, dog. Deras mor finns bland de 14 skadade, och fick svåra skador på båda benen, sade Eriksson. Enligt honom fanns det inget motiv för Israel att beskjuta skolan. Det fanns inga milismän i skolbyggnaden, inga vapen avfyrades därifrån.

– Graden av våldet i Gaza går inte att jämföra med något annat. Det israeliska flygvapnet och markoffensiverna mot Hamasmål skördar civila offer, en genomfattande förstörelse och fruktansvärt lidande för hela regionen, menar FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, enligt CNN.

FN kräver utredning

Unrwa kräver nu att händelsen ska utredas som potentiellt krigsbrott.

– Israels försvarsmakt visste om att hundratals civila hade sökt skydd i skolan. Därför kräver vi en oberoende undersökning för att fastställa om en krigsförbrytelse har utförts, sade Eriksson.

En israelisk armétalesman sade till TT att händelserna vid skolan i Beit Lahia var under utredning. Hamas fortsatte också att skjuta raketer mot södra Israel, en träffade en synagoga men utan att skada någon. Totalt har 13 israeler dödats under kriget, tio soldater och tre civila. Målet med Israels offensiv är att stoppa raketskjutandet. Israelerna anser sig nu ha orsakat Hamas så stor skada att rörelsen inte ska våga fortsätta skjuta när offensiven är avblåst. Har Israel fel kan lugnet i Gazaremsan - om det nu blir lugnt - bli kortvarigt.

Se mer om läget just nu i Gaza.

Skrivet av: