Onsdag 26 Jan
Stockholm

Israel sätter Gaza i brand

Ett sjukhus. Ett mediecenter. FN:s högkvarter för nödhjälp. Inget är heligt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ett sjukhus. Ett mediecenter. FN:s högkvarter för nödhjälp. Målen för Israels attacker i Gaza på torsdagen utlöste en världs fördömande.

Bland de döda rapporteras Hamasstyrets inrikesminister Said Siam finnas.

Stadsdelen Tal al-Hawa förvandlades till ett rykande slagfält när israeliskt pansar mullrade in, och intensiva strider utbröt mot Hamas milisstyrkor.

Panikslagna invånare flydde hals över huvud, vissa bara i nattkläder. Andra, som människorättsarbetaren Mona al-Shawwa och hennes barn, blev kvar.

– Det är som i helvetet, skottlossning överallt. Vi vet inte vart vi ska ta vägen. Vi hittade ett litet rum på bottenvåningen och håller oss här, hela familjen, berättade hon för TT i telefon.

Striderna fortsatte rasa hela dagen. Antalet dödsoffer räknades till minst 40. Ambulanserna kunde knappt köra och den sanna siffran kan vara högre.

– Jag har ingen chans att fly nu. Vi har inget vatten, ingen elektricitet. Jag vet inte hur länge de tänker stanna här. Det är hemskt här. Jag är väldigt rädd, sade Mona al-Shawwa innan rösten brast av gråt.

– Jag ber Gud hjälpa oss, att skydda mig och mina barn.

Artilleri mot FN-bas

Under striderna slog tre artillerigranater ned på högkvarteret för Unrwa, FN-organet som förser det krigshärjade Gaza med nödhjälp. Minst 700 palestinier hade sökt säkerhet hos Unrwa när granaterna slog ned.

Tre skadades och en våldsam brand utbröt, som skickade upp en enorm svart rökpelare över Gaza.

– Allt gods som vi hade för avsikt att leverera över hela Gazaremsan i dag står i lågor, sade Unrwas talesman Johan Eriksson till TT.

Trots branden sade Eriksson att Unrwa ska fortsätta sitt hjälparbete på fredagen, om inte striderna i Gaza stad gör det omöjligt.

Under striderna i Gaza stad träffades även al-Qudssjukhuset, som drivs av palestinska Röda halvmånen. Christer Zettergren, generalsekreterare för svenska Röda Korset, uppgav för TT att ingen skadades i sjukhuset men att de materiella skadorna är stora.

– Tre ambulanser och en lagerbyggnad med läkemedel och förnödenheter brann upp. Ett höghus där flera medier har sina redaktioner angreps av israeliskt flyg, och två journalister från en arabisk tevekanal skadades.

FN-chefen fördömer

Attackerna mot mediehuset, sjukhuset och FN-basen fördömdes världen över, inte minst av FN-chefen Ban Ki-Moon som besökte Israel på torsdagen. Den vanligen milde Ban krävde ett slut våldet och sade att dödssiffran, som närmar sig 1 100, har blivit "outhärdlig".

Israel och Unrwa har länge haft en minst sagt ansträngd relation. Premiärminister Ehud Olmert beklagade attacken mot FN-anläggningen men sade att palestinier hade skjutit från platsen - något som förnekas av Unrwa.

På kvällen rapporterades att Said Siam, en av Hamas högsta ledare och "inrikesminister" i Gazastyret, dödats tillsammans med sin bror i en israelisk flygattack. I skuggan av våldet fortsätter förhandlingarna i Egypten om vapenvila.

Såväl Hamas emissarier som Israels sändebud Amos Gilad uppges ha ställt sig positiva till det egyptiska förslaget. Syftet med Israels framstöt i Gaza stad kan vara att sätta press på Hamas eller ge rörelsen ett sista hårt slag innan det blåses eldupphör.

Israels mål, att stoppa raketerna från Gazaremsan, har inte uppnåtts på militär väg. På torsdagen slog drygt 20 raketer ned i flera städer i södra Israel. Fem personer skadades.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela