Lördag 29 Jan
Stockholm

Israel lutar åt eldupphör

Israel tänker på lördagen besluta om ett ensidigt eldupphör i Gazakriget.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Israel tänker på lördagen besluta om ett ensidigt eldupphör i Gazakriget, säger anonyma regeringskällor i Jerusalem till medier.

Säkerhetskabinettet väntas rösta ja till ett ensidigt eldupphör på mötet i morgon, efter undertecknandet i Washington (om amerikansk hjälp mot vapensmuggling till Hamas) och de framsteg som gjorts i Kairo, säger en källa till AFP på fredagskvällen.

När våldet i så fall upphör är oklart, men kanske på söndag. Det talas om att en överenskommelse mellan Israel, Egypten och Hamas maktrival al-Fatah då kan skrivas under i Kairo. Även ett sådant avtal väntas handla om gränsbevakning.

Avtalet i Washington undertecknades av Israels utrikesminister Tzipi Livni och kollegan Condoleezza Rice och gäller amerikansk hjälp med att stoppa vapensmuggling till Gaza. Israel vill få USA:s löften på pränt innan George W Bush lämnar över Vita huset till Barack Obama på tisdag.

I Kairo har indirekta samtal om vapenvila förts mellan Israel och Hamas. Grundbulten i avtalet om eldupphör är att gränskontrollen mellan Gazaremsan och Egypten skärps rejält samtidigt Israels armé lämnar territoriet och de reguljära gränsterminalerna öppnas.

Hamas högste ledare, Khalid Mishal som lever i syrisk exil, sade på ett arabiskt toppmöte i Qatar på fredagen att Hamas inte kan acceptera Israels villkor och därför kommer att kämpa vidare. Han uppmanade arabländerna att kapa alla band till Israel, vilket hörsammades av Qatar och Mauretanien.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela