Måndag 28 Nov
Stockholm

Israels trupper kvar trots vapenvila

Israel utlyste på söndagsmorgonen vapenvila men trupperna blir kvar i Gaza.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ehud Olmert deklarerade på lördagen att operation "Cast Lead" varit en seger.

– Hamas har tilldelats ett allvarligt slag. Vi kan säga att villkoren som har tillkommit innebär att de mål vi satt upp för operationen har blivit helt uppfyllda, sa Ehud Olmert enligt CNN.

Medan trupperna fortsätter att vara kvar i Gaza utlyste Israel en ensidig vapenvila som dock hänger på att Hamas inte går till väpnat angrepp. Något som Israel kommer att besvara med våld.

– Om fiender bestämmer sig för att fortsätta kämpa emot oss, då kommer vi vara redo och vi kommer att se det som rättfärdigt att besvara attacken. Jag varnar Hamas och andra terroristorganisationer från att pröva oss, förklarade Ehud Olmert enligt CNN.

Uppemot 1 200 palestinier, varav flera hundra barn, har dödats i den israeliska offensiven. Totalt har 13 israeler dödats, enligt BBC.

– Vi känner smärtan av varenda palestinskt barn och familjemedlem som föll offer för den grymma verklighet som Hamas skapade, sade Ehud Olmert enligt BBC.

Ett uttalande som stack i ögonen på många. Inom FN höjs nu röster för att inleda en undersökning om eventuella krigsförbrytelser har begåtts.

–Det här måste vara det första steget för Israels fulla tillbakadragande. Om vapenvilan ska fortgå måste Gazas gräns mot Egypten öppnas och vapensmugglingen sluta omedelbart, uppgav FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon enligt Al Jazeera.

Saeb Erakat, förhandlare för den palestinska regeringen, menade att Israel måste dra tillbaka sina trupper om vapenvilan ska bli verklighet.

–Om trupperna är kvar i Gaza kommer inte vapenvilan vara länge. Därför vädjar president Abbas till det internationella samfundet att sätta press på Israel. Det är en humanitär kris i Gaza, Israel måste dra sig ur, avslutade Erakat enligt Al Jazeera.

Samtidigt deklarerade Hamas att man inte skulle tolerera en enda israelisk soldat i Gaza. Även andra terroristorganisationer avfärdade den israeliska vapenvilan.

– Fiendens ensidiga deklaration om vapenvila bekräftar att det här är ett ensidigt krig mot en sida, från fienden mot vårt folk, sa Fawzi Barhum, talesman för Hamas enligt Al Jazeera.

Efter det ensidiga eldupphöret, avfyrade Hamas minst åtta raketer mot Israel, enligt SVT.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.