Onsdag 28 Sep
Stockholm

Mirakelplanets bärgning försenad

Bärgningen av flygplanet ur floden har ännu inte blivit av.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kyla, is och strömmar fortsätter att hejda haveriutredningen efter den mirakulösa glidkraschen på Hudsonfloden. Bärgningen av flygplanet ur floden försenades på lördagen, och motorerna är fortfarande försvunna.

Upplockningen av planet har försenats. Det är mycket kallt. Det är mycket is på floden, sade en taleskvinna för trafiksäkerhetsmyndigheten NTSB till AFP på lördagseftermiddagen svensk tid.

Nya försök att plocka upp den förolyckade Airbus A320 ska göras under helgen. I planet sitter fortfarande de så kallade svarta lådorna som kan berätta om hur olyckan gick till.

Läget är liknande vad gäller planets motorer, som troligen slets av under glidlandningen i vattnet. De tros nu ligga på Hudsonflodens botten, men exakt var är oklart.

– Vi kan helt enkelt inte nå dem på grund av problemen med strömmar, vatten och temperaturer, sade NTSB-representanten Kitty Higgins.

– De är en väldigt viktig pusselbit.

Natten till lördagen sällade sig USA:s tillträdande president Barack Obama till hyllningskören över piloten Chesley Sullenbergers hjälteinsats när denne fick ner planet i torsdags.

Obama ringde Sullenberger för att prisa hans "heroiska" och "eleganta" jobb som ledde till att alla 155 ombord klarade sig undan kraschen med livet i behåll.

– Den tillträdande presidenten tackade också hans besättning och de många räddningsarbetarna i New York för att ha garanterat säkerheten för alla som var ombord på planet, sade Obamas talesman Robert Gibbs.

Sullenberger har översköljts med hyllningar och i medier utnämnts till "Hjälten från Hudson". Efter mirakellandningen har den förre krigspiloten samtalat med president George W Bush, och New Yorks borgmästare Michael Bloomberg har förärat Sullenberger och resten av besättningen hedersbetygelsen New Yorks nycklar.

Experter menar att Sullenbergers mirakellandning kom i rättan tid för att få amerikaner att tänka på annat än ekonomisk kris och krig. Och händelsen lär fortsätta att fascinera ett tag till - två dygn efter dramat har till exempel amerikanska tv-kanaler kunnat visa de första rörliga bilderna på själva landningen, tagna av övervakningskameror vid floden.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.