Mirakelplanets motorer på vift

Piloten på planet som glidkraschade i New York hyllas som hjälte, och får äran för att ha distraherat amerikanerna från krig och finanselände. Men haveriutredningen går trögt - båda flygplanets motorer är försvunna.


Piloten på US Airways-planet som glidkraschade i Hudsonfloden i New York hyllas som hjälte, och får äran för att ha distraherat amerikanerna från krig och finanselände. Men haveriutredningen går trögt - båda flygplanets motorer är försvunna.

– Planet ligger förtöjt i floden, men den starka strömmen och kylan gjorde att försöken att lyfta upp det på en pråm får vänta till lördagen, meddelade trafiksäkerhetsmyndigheten NTSB:s taleskvinna Kitty Higgins på en presskonferens på fredagen.

– Båda motorerna är borta från planet, sade hon.

Dykare letar efter motorerna på flodens botten, men eftersom de kan ha förflyttats av strömmar vet man inte riktigt var man ska leta.

Även de svarta lådorna, längst bak i planet, får ruva vidare på sina hemligheter i väntan på bärgning.

Hjältehistoria

Mannen bakom mirakellandningen, den förre stridspiloten Chesley "Sully" Sullenberger, har av New York Daily News döpts till "Hjälten från Hudson".

Men på fredagen kunde han inte njuta av sin nya status, eftersom myndigheterna vill fråga ut honom rejält innan han släpps ut i offentligheten.

– Detta är en hjältehistoria, som plockat direkt från ett filmmanus, sade New Yorks borgmästare Michael Bloomberg. Det var sen eftermiddag lokal tid i torsdags när US Airways-planet lyfte från La Guardia, några kilometer öster om Manhattan.

Planet skulle till Charlotte i North Carolina, men var bara i luften några minuter. Efter en kort lov norrut vände planet, en Airbus A320, söderut och glidlandade våldsamt på floden som kantar Manhattans västra sida.

"Energikick"

– Piloten sade, "bered er på nedslaget", och sedan slog vi i vattnet, sade passageraren Fred Beretta efteråt till CNN.

– Uppenbarligen är Hudsonfloden ett rätt bra ställe om man ska krascha med ett flygplan, skrattade han.

Nästan alla 155 människor ombord klarade sig oskadda.

– Det här var en nödvändig energikick i en mycket, mycket mörk tid, kommenterade medieprofessor Rich Hanley vid Quinnipiac University i Connecticut.

– En häpnadsväckande uppvisning i kompetens i ett land som inte sett annat än inkompetens i åtta år. Jag tror att detta kommer att ge emotionellt eko under lång tid framöver.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 19 april

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny dna-metod kan identifiera brottsoffer

En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.