Onsdag 26 Jan
Stockholm

Obama hyllar USA:s hjältepilot

USA:s tillträdande president Barack Obama sällar sig till hyllningskören över piloten Chesley Sullenbergers hjälteinsats i New York i torsdags kväll.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

USA:s tillträdande president Barack Obama sällar sig till hyllningskören över piloten Chesley Sullenbergers hjälteinsats när denne glidkraschade ett flygplan på Hudsonfloden i New York i torsdags.

Obama ringde Sullenberger för att prisa hans "heroiska" och "eleganta" jobb som ledde till att alla 155 ombord klarade sig undan kraschen med livet i behåll.

Obama talade med Sullenberger i fem minuter, en dag efter det att passagerare och besättning kunde räddas i tillskyndade båtar.

Tackade besättningen ombord och räddningsarbetarna

Den tillträdande presidenten tackade också hans besättning och de många räddningsarbetarna i New York för att ha garanterat säkerheten för alla som var ombord på planet, säger Obamas talesman Robert Gibbs.

Sullenberger har översköljts med hyllningar och i medier utnämnts till "Hjälten från Hudson". Efter mirakellandingen har den förre krigspiloten samtalat med president George W Bush, och New Yorks borgmästare Michael Bloomberg har meddelat att Sullenberger och hans besättning kommer att föräras med hedersbetygelsen Staden New Yorks nycklar.

Bedömare menar att Sullenbergers mirakellandning kom i rättan tid för att få amerikaner att tänka på annat än ekonomisk kris och krig.

Fortfarande oklart varför flygplanet slutade fungera

Men varför US Airways-planet plötsligt slutade att fungera är en gåta, och att dess två motorer försvunnit spårlöst underlättar inte möjligheterna att ta reda på varför olyckan inträffade.

På lördagen väntas flygplanskroppen kunna bärgas ur floden, och innan dess går det inte att komma åt den svarta lådans inspelningar av röster och annan data.

Det finns dock uppgifter om att planet kan ha kolliderat med en flock gäss.

– Om det var någon skada som beror på fåglar kommer det, såvitt jag förstår, att kunna synas på de försvunna motorerna, säger Kitty Higgins som ingår i haverikommissionen.

– Det är en väldigt viktig pusselbit, säger hon.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela