Stockholm

Nya flygangrepp trots eldupphör

Israel gick till flygangrepp mot Gaza sedan militanta palestinier skjutit raketer kort efter ett ensidigt eldupphör.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Israel avbröt eldgivningen i Gaza natten till söndag sedan landet utlyst ett ensidigt eldupphör. Men redan på morgonen gick Israel till angrepp från luften mot en plats varifrån raketer skjutits i Gazaremsan, enligt israelisk militär.

Premiärminister Ehud Olmert deklarerade på lördagskvällen att Israel skulle avbryta offensiven. Men Olmert sa samtidigt att trupperna kommer att stanna kvar i området och svara med eldgivning om de blir angripna, rapporterar CNN.

– Vi har nått alla målen med kriget och mer än så, sa Olmert.

I ett svar på Israels eldupphör sa Hamas att rörelsen inte kommer att acceptera närvaron av en enda soldat i området. Den palestinska presidenten Mahmud Abbas deklarerade att eldupphöret måste följas av ett fullständigt tillbakadragande.

Kortvarigt eldupphör

En armétalesman bekräftade klockan 01.00 (svensk tid) att ordern om att lägga ned vapnen hade trätt i kraft. Men redan på morgonen kom angreppet efter det palestinska raketanfallet mot södra Israel, som kom trots den ensidiga israeliska vapenvilan.

Fem eller sex raketer uppges ha skjutits från Gazaremsan och slagit ned i staden Sderot i södra Israel, rapporterar israelisk teve och armén. Raketanfallet var det första efter Israels eldupphör.

En eldstrid inleddes också mellan israeliska soldater och palestinier i norra Gazaremsan, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz. Vittnen berättade om ett kortvarigt utbrott av skottlossning mellan palestinska militanta och israeliska soldater nära Rafah i södra Gazaremsan.

– Vi hörde flera skottlossningar, säger en källa, till Al Jazeera.

Israels försvarsminister Ehud Barak medgav att det inte fanns några garantier för att Hamas ska upphöra med raketbeskjutningen. Men han sa att armén i sådana fall kommer att svara "mycket kännbart" och om nödvändigt intensifiera den militära operationen.

Ett av huvudsyftena med kriget har varit att få stopp på raketattacker. Men fler än 30 projektiler avfyrades från Gaza på lördagen, varav åtta efter att eldupphöret tillkännagivits.

Egyptens president Hosni Mubarak, som försökt att medla en vapenvila mellan Israel och Hamas, förordade ett villkorslöst eldupphör och manade alla soldater att lämna området.

Mubarak och Frankrikes president Nicolas Sarkozy är värdar för ett möte om Gaza i den egyptiska semesterorten Sharm el-Sheikh på söndagen. Många europeiska ledare väntas delta, liksom Jordaniens kung och FN-chefen Ban-Ki Moon.

Eldupphöret kom efter det att Israel vunnit stöd från Washington och Kairo för att förhindra att vapen smugglas in i Gaza, som är en del av en utlovad framtida palestinsk stat.

Egypten har inte berättat vilka försäkringar landet givit Israel. Men USA:s utrikesminister Condoleezza Rice har undertecknat ett avtal där USA lovar att bidra med sådant som underrättelsesamarbete med regeringar i regionen.

Israel till val

Eldupphöret kommer mindre än en månad innan Israel går till val. Då ska Olmert, som formellt avgick förra hösten, lämna premiärministerposten. Hans rykte skadades under Libanonkriget 2006 som många israeler såg som en katastrof. Men han menade att kriget i Gaza har stärkt Israels avskräckningsförmåga gentemot "alla som hotar oss".

Hamas fick ett hårt slag. Dess ledare gömmer sig. Många av deras män har dödats. Dussintals tunnlar har bombarderats. Förmågan att skjuta in raketer i Israel har reducerats.

Osäker vapenvila:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.