Onsdag 28 Sep
Stockholm

Slutet nära på kriget i Gaza

Kriget i Gazaremsan tycks vara inne i sin sista akt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Enligt rapporter på lördagskvällen blåser Israel av kriget i Gazaremsan, utan avtal med Hamas. I väntan på vapenvila föll fler civila offer för striderna, och FN-organet Unrwa vill att Israel utreds för krigsbrott.

Det så kallade säkerhetskabinettet, premiärminister Ehud Olmerts närmaste krets, samlades i Tel Aviv på kvällen och därefter skulle Olmert tala till nationen.

Beskedet som väntades var att "Operation gjutet bly" avbryts efter 22 dygns massiv offensiv mot Hamas och Gazaremsan, bara dagar innan Barack Obama installeras som USA:s president.

Över 1 200 palestinier har mist livet, varav omkring hälften civila enligt palestinska källor. 13 israeler har dött, tio soldater och tre civila.

Israel anser sig ha uppnått sitt mål: att försvaga Hamas och avskräcka rörelsen från att skjuta fler raketer.

Vapenvilan blir ensidig, något avtal med Hamas har inte slutits trots Egyptens försök att medla. I stället förlitar sig Israel på en överenskommelse med USA om att stoppa vapensmuggling till Gaza.

Toppmöte i Egypten

Det ökar förstås risken för att territoriet ska flamma upp igen, och lär dessutom försvåra återuppbyggnaden.

Egyptens utrikesminister Ahmed Aboul Gheit beskyllde Israel för de misslyckade förhandlingarna. På en presskonferens i Kairo på lördagen sade han att Israel är "berusat av makt och våld".

President Hosni Mubarak bjöd in en rad europeiska ledare till ett toppmöte om Gaza i semesterorten Sharm el-Sheikh på söndagen. Bland andra väntades Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och den brittiske premiärministern Gordon Brown delta.

Det talades också om en återuppbyggnadskonferens, sannolikt i februari, även den i Egypten.

Att Israels offensiv blåses av betyder inte nödvändigtvis att militären omedelbart lämnar territoriet. FN-chefen Ban Ki-Moon krävde på lördagen en tydlig tidtabell för reträtten.

Usama Hamdan, en företrädare för Hamas i Beirut, sade att Hamas tänker fortsätta slåss så länge Israels armé finns kvar i Gaza, och så länge blockaden mot territoriet fortsätter.

FN kräver utredning

Striderna rasade vidare in i det sista. Tidigt på lördagen träffades en FN-driven skola i Beit Lahia i norra Gazaremsan av flera granater.

– Två bröder, fem och sju år gamla, dödades, uppgav Johan Eriksson, talesman för flyktingorganet Unrwa, för TT.

FN-chefen Ban kallade attacken "förfärlig".

– Israels försvarsmakt visste om att hundratals civila hade sökt skydd i skolan. Därför kräver vi en oberoende undersökning för att fastställa om en krigsförbrytelse har utförts, sade Johan Eriksson.

En israelisk armétalesman sade till TT att händelsen är under utredning, men att preliminära efterforskningar visat att soldater beskjutits från skolan eller dess närhet. Detta förnekades av Unrwa.

Hamas fortsatte också att skjuta raketer mot södra Israel på lördagen. En träffade en synagoga men utan att skada någon.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.