Söndag 23 Jan
Stockholm

Hamas utlyser vapenvila

Hamas har utlyst en vapenvila tillsammans med allierade stridande grupper i Gazaremsan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det kortvariga eldupphöret på Israels initiativ slutade i raketattacker från båda håll. Men nu svarar Hamas med en utlyst en vapenvila tillsammans med allierade stridande grupper i Gazaremsan.

– Vapenvilan verkställs omedelbart och Israel får en vecka på sig att dra tillbaka sina marktrupper från området, säger Hamastalesmannen Ayman Taha, enligt BBC.

Natten till söndagen avbröt Israel eldgivningen sedan landet utlyst ett ensidigt eldupphör. Premiärminister Ehud Olmert deklarerade på lördagskvällen att Israel skulle avbryta offensiven. Han tillade dock att soldater ska stanna kvar i området och svara med eldgivning om de blir angripna.

– Vi har nått alla målen med kriget och mer än så, tillade premiärministern.

Men senare på söndagsmorgonen gick Israel till angrepp från luften mot en plats varifrån raketer skjutits i Gazaremsan, uppger israelisk militär. Angreppet kom efter det palestinska raketanfallet mot södra Israel, som kom trots den ensidiga israeliska vapenvilan.

Under morgonen dödades en palestinier i Gazaremsan och blev därmed det första dödsoffret sedan Israels ensidiga vapenvila inleddes. Den 20-årige mannen, som enligt sjukvårdskällor var civil, dödades i en markstrid nära Khan Yunis varifrån palestinsk eld avfyrats efter eldupphöret natten till söndag.

– Nu på morgonen visade de igen att vapenvilan är bräcklig och måste utvärderas minut för minut, sa Ehud Olmert i en kommentar före ett reguljärt regeringsmöte på morgonen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela