Israel planerar snabbt uttåg

Trupperna kan vara ute lagom till att Obama svär presidenteden på tisdag kväll.


Israel planerar att ha sina trupper ute ur Gaza så snabbt som möjligt efter helgens vapenvila, som satte stopp för tre veckors krig i Palestina, uppger israeliska myndigheter till CNN på måndagen.

En representant för Israels utrikesministerium säger att uttåget, som inleddes redan under söndagen, kan vara färdigt till tisdagskvällen när Barack Obama svär eden som USA:s president i Washington. Det är dock ingen deadline som är beordrad av befälhavare.

Israels regeringstalesman Mark Regev sa i söndags att trupperna skulle vara ute inom några dagar, inte veckor.

Efter de 22 dygnen av krig rapporterar paletstinska källor i Gaza att mer än 1 200 palestinier har dödats, medan Israel har rapporterar 13 israeler dödade. Palestinska sjukhuskällor säger att 23 kroppar hittades bland rasade stenmassor i Gaza, vilket ska läggas till de palestinska dödssiffrorna.

I Washington säger en av Obamas högsta medarbetare att den blivande presidenten kommer ta tag i Mellanöstern-frågan snabbt när han övertar från president Bush i Vita Huset på tisdag kväll svensk tid.

– Händelserna i världen kräver att han agerar snabbt, och jag tror att vi kommer se honom göra det, säger Obamas tidigare kampanjchef David Axelrod till CNN. Men Axelrod vill inte lova att Obama kommer utse ett särskilt sändebud för Mellanöstern under sin första arbetsdag på presidentämbetet, rapporterar CNN.

Det finns ingen gemensam överenskommelse om vapenvila mellan Israel och Palestina utan båda sidorna har gjort sina egna ensidiga villkor för vapenvilan. Israels premiärminister Ehud Olmert sa under söndagen att den israeliska offensiven hade nått sina mål, men att de också hade rätten att besvara palestinskt våld mot israeler.

Men Palestina avfyrade minst 19 raketer mot Israel under söndagen, inklusive minst två efter den palestinska vapenvilans utbrott, uppger den israeliska talesmannen Mickey Rosenfeld enligt CNN .

CNN:s reporter på plats i Israel:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart uppåt på Asienbörser

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

3 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.