Baskiska separatister gripna

Polis i Frankrike har gripit tolv - som kan vara baskiska terrorister. (TT)


ETA tros ligga bakom flera bombningar i den spanska delen av Baskien i förra veckan, då en person dödades. Nu slår polisen ner hårt på alla som kan ha anknytning till terrorgruppen.

Polis i sydvästra Frankrike har gripit tolv personer med kopplingar till baskiska separatistgrupper.

Sju av de gripna ska ha varit inblandade i en attack mot ett hotell i södra Frankrike 2006. De övriga fem greps i anslutning till en utredning om finansieringen av baskiska grupper.

Bland de gripna finns två framträdande personer i separatistpartiet Batasuna. Partiet är lagligt i Frankrike, men förbjudet i Spanien, eftersom det är den väpnade gruppen ETA:s politiska gren.

Organisationen Askatusuna, en stödgrupp för baskiska fångar, hävdar att polisen använder hotellbomben - som bara orsakade små skador - som svepskäl för att slå till mot baskiska separatister.

Frankrike har lovat att hjälpa Spanien i kampen mot ETA.

I östra Frankrike grep polisen i tisdags också två beväpnade spanjorer, som misstänks tillhöra ETA.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Agnesfridsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.