Följ Obamas installation

Direktrapportering från Capitolium i Washington.


18.09 Obama har påbörjat sitt tal. Badgen med amerikanska flaggan blänker i solen på rockslaget medan han talar om demokrati, hopp och framtid.

18.05 Barack Obama är president för USA och världens mäktigaste man. Miljonpubliken vid Capitolium jublar högt.

18.04 Barack Hussein Obama svär presidenteden. Och han tar med tillägget "...so help me God".

17.57 Vicepresident Joseph Biden svär eden av högsta domstolens John Paul Stevens.

17.54 Souldrottningen Aretha Franklin sjunger "My country, Tis of Thee". Amerikanska flaggor vajar över Washington.

17.49 Dr Rick Warren talar med darr på stämbanden om den enorma tacksamhet, mod och storhet i Barack Obamas presidentskap. Förbön hålls för presidenten. "Frihet och rättvisa åt alla".

17.46 Senator Dianne Feinstein (dem) håller tal och välkomnar den blivande presidenten. Publiken har satt sig ner och vördnadsfull tystnad råder i Washington. Hon talar om demokratin och drar paralleller till Abraham Lincoln.

17.43 Barack H Obama presenteras i högtalarna. Miljonpubliken skriker och det råder närmast "Beatles-hysteri" när Obama hälsar på folket.

17.40 George W Bush har 20 minuter kvar som president och promenerar nerför trapan. Efter ceremonin lämnar han stan i helikopter tillsammans med sin fru.

17.32 Amerikanska marinkåren blåser fanfarer när senatorer och domare anländer. På plats finns också flera före detta presidenter, däribland Bill Clinton med frun Hillary som om 20 minuter blir utrikesminister.

17.00 Hundra tusentals människor har samlats utanför Capitolium. Totalt handlar det om en yta motsvarande 173 fotbollsplaner som fylls med folk. Om det skulle bli helt smockfullt kan uppåt tre miljoner människor se Barack Obamas första tal som amerikansk president.

Sammanlagt handlar det om en yta motsvarande 173 fotbollsplaner som ska fyllas. Blir det proppfullt kan runt tre miljoner människor se Obama tala på plats.

Tidigare publikrekord för presidentinstallationer har Lyndon B Johnson, som drog 1,2 miljoner åskådare 1965.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.