Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hundratusentals väntar på Obama

Nyheter | 20/01/2009 16:41

De står i The Mall i Washington och gör vågen inför tevekamerorna.

De hundratusentals människor som redan samlats i parken The Mall i Washington värmer sig genom att göra vågen inför tevekamerorna.

Vid 18-tiden svensk tid ska Barack Obama hålla sitt 20 minuter långa installationstal.

Omkring klockan 16 svensk tid var parken The Mall full av hundratusentals påpälsade, flaggviftande människor. TT:s utsände beskrev ett folkhav som sträckte sig minst från Capitolium till Washington-monumentet och som gjorde vågen så fort en tevekamera svepte förbi.

Efter en halvtimmes marschmusik i högtalarna inledde San Franciscos flick- och gosskörer installationsceremonins underhållning. Samtidigt var USA:s blivande presidentpar i Vita huset där de drack kaffe tillsammans med president Bush och hans fru samt vicepresident Cheney med hustru. Före kaffemottagningen hade de deltagit i en gudstjänst i Saint John's Episcopal Church, efteråt skulle den avgående och den blivande presidenten med följen gemensamt åka till Capitolium.

Tevebilder visade hur vip-läktarna närmast Capitolium började fyllas i det soliga men kalla (minus fem grader) Washington. Från stadens tunnelbana rapporterades att över 400 000 människor hade trängts i vagnar och på perronger vid 15-tiden, svensk tid.

Såväl unga som gamla, svarta som vita, asiater och spansktalande har rest till huvudstaden från många olika delstater för att känna historiens vingslag.

Både bil- och kollektivtrafiken var tät redan tidigt på morgonen.

Många hade dessförinnan festat ända till morgonen. Barer och nattklubbar hade öppet till 4 på morgonen.

Vid 18-tiden är det dags för Barack Obama att svära eden som USA:s president.

Han sätter därmed punkt för fyra dygns installationsfeber i Washington.

De 35 orden i presidenteden, troligen åtföljda av den i vissa kretsar omstridda frasen "So help me God", har tidigare bara yttrats av vita män. Nu är det dags för en man till.

Men nummer 44, Barack Obama, är till skillnad från alla föregångare svart.

Han tar i och med eden över makten över ett sargat USA. En ny våg av finansoro drar in över Wall Street samtidigt som två krig där USA är part fortgår.

Han inleder sitt presidentskap, som traditionen bjuder, med ett tal där riktlinjerna för den fyraåriga mandatperioden dras upp. Sedan är det dags för dans med hustrun Michelle på tio officiella baler runt om i den myllrande amerikanska huvudstaden.

Förväntningarna är stora på talet. Alla vill höra om den erkänt duktiga talaren, tillsammans med sina rådgivare, har fått till en sådan där extra spetsig formulering som får håret att resa sig på armarna och sedan skrivs in i historieböckerna.

Temat för Barack Obamas installationstal blir "En ny tid för ansvarstagande", rapporterar amerikanska medier. I talet, som beräknas till 18-20 minuter, kommer Obama att hävda att finanskrisen slagit sina klor i USA bland annat eftersom landet drivits av en "jag först"-mentalitet. Från Capitoliums trappor kommer han att be amerikanerna att sätta sitt land i första rummet - att påminna dem om att alla har ett ansvar och en delaktighet i att ta USA ur den svåra situation som landet befinner sig i.

Tonen kommer att vägas upp med optimism. Trots två krig och den ekonomiska krisen finns det inget som Amerika inte kan lösa med hjälp av de värderingar som alltid definierat USA, kommer Obama att säga enligt CNN.

Det har gått två år sedan Barack Obama tillkännagav att han kandiderade som presidentkandidat. Efter en rekorddyr och stundtals hård valkampanj, avslutad med en överraskande stor valseger över republikanen John McCain i november, svär han i dag in sig som USA:s president.

Patricia Dyer, 48-årig förskolelärare från New York, har svårt att hålla tillbaka tårarna när hon berättar för TT:s utsände varför hon åkt till installationen.

– Det är väldigt känslosamt. Jag vet att jag kommer att gråta när han svär eden. Det är mina föräldrars dröm som går i uppfyllelse, säger hon.

Se ett inslag på CBS News på plats i Washington under eftermiddagen:


Skrivet av: