Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bush återhållsam med benådningar

Nyheter | 19/01/2009 21:41

På sin sista dag benådade han gränspoliser som skjutit en knarksmugglare.

På sin sista dag som president beslöt George W Bush att benåda två gränspoliser som fängslats för att ha skottskadat en mexikansk knarksmugglare.

Med detta nöjde sig Bush, till skillnad från föregångaren Bill Clinton som benådade 140 personer under sin sista ämbetsdag.

De båda gränspoliserna dömdes 2006 till fängelse i elva respektive tolv år efter att ha skjutit en obeväpnad narkotikasmugglare i skinkan. Fallet möttes av protester från en mängd personer som ansåg att de bara gjorde sitt jobb.

Enligt måndagens benådningsorder blir de fria den 20 mars.

Inga fler benådningar väntades innan Bush klockan 12 på tisdagen lokal tid avslutar sitt presidentskap.

När Bill Clinton ägnade sin sista dag som president åt att i rasande fart skriva under hela travar med benådningsdokument slapp en del personer fria som var ytterst kontroversiella och är det än i dag.

Under sina åtta år vid makten benådade Clinton totalt 459 personer, medan Ronald Reagan benådade 406.

Bush har bara benådat 189 och omvandlat elva straff under sina åtta år i Vita huset. Och ingen av hans benådningar har väckt sådant rabalder som en del av Clintons.

Det noterades i Washington att Bush till exempel inte passade på att benåda Lewis "Scooter" Libby, tidigare stabschef hos vicepresident Dick Cheney. Han dömdes för att ha ljugit för en jury som utredde hur det gick till när en CIA-tjänstemans identitet röjdes. Libby har tidigare beviljats strafflindring av Bush.

Inte heller slapp republikanske förre Alaska-senatorn Ted Stevens undan. Han försöker bli kvitt sitt straff för att inte ha deklarerat stora ekonomiska bidrag.

Bernard Ebbers, tidigare vd för företaget World Com, fälld för omfattande svindlerier, fann inte heller någon nåd hos den avgående presidenten.

Skrivet av: