ICRC: Civila borde skyddats bättre

Antalet civila offer i det tätbefolkade Gaza är högt.


Antalet civila offer för våldet i Gaza är högt. En av orsakerna är att området är extremt tätbefolkat. Enligt Röda korset är de speciella förhållandena dock ingen ursäkt för att inte visa hänsyn till civila.

Mer än hälften av de drygt 1 300 palestinier som mist livet under Israels offensiv mot Gaza är civila. Enligt palestinska sjukhuskällor är minst 410 av dem barn. Ett stort antal barn har också sårats allvarligt, många har förlorat armar och ben.

Pierre Krähenbühl är operativ chef för Internationella rödakorskommittén (ICRC). Han säger att siffrorna tyder på att de stridande parterna inte tagit tillräcklig hänsyn till att Gaza är ett av världens mest tätbefolkade områden.

– Vi har under de här tre veckorna hela tiden sagt att antalet döda och skadade är väldigt högt. Enligt oss är det ett tecken på att inte tillräckligt har gjorts för att skydda den civila befolkningen.

Svårt nå fram

Den största svårigheten under kriget har varit framkomligheten för ambulanser och andra transporter. Enligt Krähenbühl har det ibland tagit dagar att nå fram till de skadade. Begränsad rörlighet är dock bara ett brott om någon part aktivt försöker hindra att människor får tillgång till vård. Enligt Krähenbühl finns det inga tecken på att så är fallet i Gaza.

– Min känsla är att det handlat mer om terrängen och de intensiva striderna. Men detta är något vi måste undersöka och nu tar vi ett steg tillbaka och försöker få överblick.

Ökat ansvar

Argumentet att antalet civila offer är resultatet av att striderna ägt rum i ett tätbefolkat område ger han dock inte mycket för.

– Att krigs förs i stadsmiljöer blir nämligen allt vanligare. Förr gick krig till genom att två arméer möttes på ett öppet fält. Men så ser inte dagens krig ut. Dagens krig förs på ett helt annat sätt och utsätter civila för faror på ett helt annat sätt, säger Krähenbühl. I stället menar han att Gazas speciella förhållanden ökar kraven på de inblandade. Det får aldrig bli en ursäkt för höga civila dödssiffror. Ett tätbefolkat utrymme betyder att parternas ansvar ökar och de måste ta större hänsyn till civila. Det kan aldrig rättfärdiga brott. Reglerna ska följas.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.