Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Livni träffade EU-ministrar

- 21/01/2009, 23:25 -

EU hade ett tydligt budskap till Tzipi Livni.

Öppnade gränsövergångar till Gaza så att humanitär hjälp kan komma in. Det var huvudkravet från EU:s utrikesministrar när de träffade Israels utrikesminister Tzipi Livni.

– Det är en förutsättning för att man också ska kunna ta itu med de andra problemen, icke minst att bekämpa smuggling av vapen, sa utrikesminister Carl Bildt efter det att han och EU:s övriga utrikesministrar ätit middag med Livni i Bryssel på onsdagskvällen.

– Om man stänger gränserna kommer människor att gräva tunnlar för att skaffa sig saker. Då skapar man enorma ekonomiska incitament för att smuggla in allt möjligt och omöjligt, också vapen och raketer.

På en pressträff efter middagen sa Livni att det måste bli ett stopp på vapensmugglingen in i Gaza. Hon sa också att hon stödjer hjälpsändningar.

– Vi är beredda att samarbeta om det, sa Livni.

Frågan vad som ska anses som humanitär hjälp kan dock tänkas ha många olika tolkningar.

För Bildt är det viktigt att det inte bara är det allra nödvändigaste som kommer in, utan att handel kommer i gång så att människorna i Gaza kan leva ett mer normalt liv, inte bara överleva, som han säger. Annars kan läget bli explosivt igen ganska snart, tror han.

På söndag kommer EU:s 27 utrikesministrar att äta middag tillsammans igen, men då med utrikesministrarna från den palestinska myndigheten, Jordanien, Egypten och Turkiet.

Skrivet av: