BBC vägrar visa hjälpupprop för Gaza

BBC vill vara opartiska och vägrar därför att visa demonstrationer för Gaza.


Tevebolaget BBC vägrar att backa från sitt beslut att inte sända ett upprop om hjälp till Gazas folk, trots hård kritik från regeringen.

Bolaget förklarar sin hållning med att det värnar om opartiskheten.

Premiärminister Gordon Brown har kritiserat beslutet och tusentals människor demonstrerade på lördagen i protest mot det.

BBC är det enda brittiska tevebolag som inte visar filmen som gjorts av Disasters Emergency Committee, DEC , en paraplyorganisation med bland andra brittiska Röda korset och Oxfam.

BBC motiverar beslutet med att dess opartiskhet skulle kunna ifrågasättas. På tevebolagets hemsida skriver BBC-chefen Mark Thompson att Gaza fortfarande är en stor pågående nyhet där de humanitära frågorna är både centrala och omtvistade.

– Det är inte alltid ett bekvämt läge att befinna sig i, men det är vår plikt att garantera att ingenting riskerar att undergräva vår opartiskhet. Det är för att försvara den opartiskheten vi har fattat detta svåra beslut, skriver han.

Den brittiske biståndsministern Douglas Alexander har försökt förmå BBC att visa uppropet från DEC.

– Jag tror att den brittiska publiken kan skilja mellan stöd till humanitär hjälp och ett ställningstagande i en konflikt, sade han. Jag har verkligen ansträngt mig att förstå, i ljuset av det ofantliga mänskliga lidandet i Gaza, hur detta på något sätt skulle kunna vara ett trovärdigt argument.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.