Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

BBC vägrar visa hjälpupprop för Gaza

Nyheter | 25/01/2009 01:39

BBC vill vara opartiska och vägrar därför att visa demonstrationer för Gaza.

Tevebolaget BBC vägrar att backa från sitt beslut att inte sända ett upprop om hjälp till Gazas folk, trots hård kritik från regeringen.

Bolaget förklarar sin hållning med att det värnar om opartiskheten.

Premiärminister Gordon Brown har kritiserat beslutet och tusentals människor demonstrerade på lördagen i protest mot det.

BBC är det enda brittiska tevebolag som inte visar filmen som gjorts av Disasters Emergency Committee, DEC , en paraplyorganisation med bland andra brittiska Röda korset och Oxfam.

BBC motiverar beslutet med att dess opartiskhet skulle kunna ifrågasättas. På tevebolagets hemsida skriver BBC-chefen Mark Thompson att Gaza fortfarande är en stor pågående nyhet där de humanitära frågorna är både centrala och omtvistade.

– Det är inte alltid ett bekvämt läge att befinna sig i, men det är vår plikt att garantera att ingenting riskerar att undergräva vår opartiskhet. Det är för att försvara den opartiskheten vi har fattat detta svåra beslut, skriver han.

Den brittiske biståndsministern Douglas Alexander har försökt förmå BBC att visa uppropet från DEC.

– Jag tror att den brittiska publiken kan skilja mellan stöd till humanitär hjälp och ett ställningstagande i en konflikt, sade han. Jag har verkligen ansträngt mig att förstå, i ljuset av det ofantliga mänskliga lidandet i Gaza, hur detta på något sätt skulle kunna vara ett trovärdigt argument.

Skrivet av: