Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Black Week börjar om

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

Turister kidnappade i Mali

Nyheter | 22/01/2009 22:50

En grupp europeiska turister kidnappades i Mali på torsdagen.

En grupp europeiska turister, däribland två schweizare, en tysk och en britt, kidnappades på torsdagen i östra Mali, uppger landets myndigheter.

Turisterna var på väg tillbaka från en festival i som ägt rum i området när de tillfångatogs. En högt uppsatt källa inom den maliska militären uppgav för Reuters att tuaregrebeller från Malis östra delar låg bakom bortförandet som ska ha skett i Menaka, nära gränsen till Niger.

Det tyska utrikesdepartementet bekräftade att man fått information om att en tysk kvinna försvunnit i Mali och att man utreder omständigheterna. I London meddelade myndigheterna att de fått kännedom om kidnappningen, men att de ännu inte kunde bekräfta att några brittiska medborgare varit inblandade.

Tuaregerna är nomader som i århundraden levt i södra Sahara. De senaste åren har våldsamheter ägt rum mellan tuaregrebeller och arméerna i både Mali och Niger. Fredsavtal har ingåtts men brutits. I båda länderna kräver tuaregerna större del av landets inkomster och fler statliga jobb.

På torsdagskvällen uppgav försvarsdepartementet i Mali att minst 31 rebeller ledda av Ibrahim Ag Bahanga dödats i strider med armén.

I oktober förra året frigavs två österrikare som i flera månader hade hållits fångna av militanta islamister i öknen i Mali.

Skrivet av: