- Foto: Torbjörn F Gustafsson/InfoS/Försvarsmakten

Afghanistansvenskar nämns i de läckta underrättelsedokumenten

Nu ska Försvarsmakten utreda om läckan kan innebära säkerhetsrisker för de svenska soldaterna i Afghanistan.


KABUL/WASHINGTON/STOCKHOLM. På Wikileaks har över 90 000 hemliga dokument läckt ut om kriget i Afghanistan. I de hemligstämplade dokumenten - som nu vem som helst kan se - finns flera uppgifter om de svenska trupperna och talibanattacker mot dem, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi vet ännu inte om de läckta uppgifterna påverkar situationen för den svenska styrkan där nere, men det här är något vi kommer att titta närmare på. Givetvis är en av våra funktioner att titta på sådana här saker, säger Torbjörn Gustafsson, på Försvarshögkvarterets informationsstab, till SvD.

Johan Tejpar, Afghanistanexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), tror inte att uppgifterna nämnvärt kommer påverka säkerheten för svenskarna på plats.

– Jag vågar inte svara säkert på det, för jag har inte sett alla dokumenten. Men av vad jag har förstått rör det sig om en typ av otvättade underlättelsedokument som till sin karaktär är ganska kortsiktiga. Situationen i Afghanistan ändras fort, och de senaste dokumenten är från 2009, så det är inte sannolikt att det finns något som kan utnyttjas på det sättet, säger han till SvD.

Däremot ser han en risk för att den afghanska opinionen kan vända sig mot den internationella närvaron om de får veta hur många civila afghaner som av misstag dödats av bland annat amerikanska soldater.

– Samtidigt är det inte många afghaner som har internet, och talibanerna sprider hela tiden rykten om civila som dödats av amerikanerna. Så det är osäkert hur stor påverkan de här uppgifterna kommer att ha i Afghanistan, säger Johan Tejpar till SvD.

En mer omedelbar risk är i så fall att opinionen i USA och Europa påverkas - och börjar kräva att insatsen i Afghanistan ska avvecklas.

– I USA påverkar varenda motgång opinionen, och det faktum att man inte kan bevara underlättelseuppgifter hemliga kommer att påverka militären negativt, säger Tejpar till Svenska Dagbladet.

/
/
/
USA
/
/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Tiotusentals demonstrerade mot polisvåld

1 timme sedan

Världens äldsta träbygge hittat i Zambia

1 timme sedan
En 476 000 år gammal träkonstruktion har grävts fram i Zambia, rapporterar SVT Nyheter. Träkonstruktionen är den äldsta som hittills har hittats.

Sis-chefer tagna ur tjänst efter intervjuer

2 timmar sedan
Två centrala chefer för Statens institutionsstyrelse (Sis) har tagits ur tjänst och anmälts till Statens ansvarsnämnd (San), rapporterar SVT Nyheter.

Sågverk övertänt i Nora – räddningstjänsten på plats

2 timmar sedan
Det gamla sågverket vid Dammsjön i Nora kommun i Västmanland brinner. Byggnaden är helt övertänd och räddningstjänsten kommer att låta den brinna ner.

Över 30 döda efter explosion på bränsledepå i Benin

2 timmar sedan
Minst 34 människor har dödats i Benin i samband med att en olaglig bränsledepå exploderat i landets södra del, nära gränsen mot Nigeria.

Duda: Spannmålstvisten är liten

2 timmar sedan
Polens president Andrzej Duda beskriver tvisten om ukrainsk spannmålsimport till Polen som liten, rapporterar polska nyhetsbyrån PAP. Enligt presidenten kommer det inte att allvarligt skada bilaterala relationer.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.