Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mugabe ger sig på skolbarnen

Nyheter | 25/01/2009 16:14

Robert Mugabes arméer har stängt statliga och privata skolor på obestämd tid.

Robert Mugabes armé såg till att mota bort femåriga elever från skolan. Krisdrabbade Zimbabwe, som tidigare har fört en kamp mot vita bönder, har nu hittat nästa område att föra en strid mot - privata skolor. Nya uppgifter bekräftar att skolorna tvingades stänga i förra veckan, en vecka efter början av skolåret.

Skolorna, som en gång i tiden var bland de bästa i Afrika, blir därmed nästa offer för Mugabes korruption och vanskötsel av ekonomin. De väntas vara stängda åtminstone till slutet av februari. För att Mugabe ska komma åt de privata skolorna krävs enligt lagen att de statliga skolorna har stängt, vilket nu har skett.

Jocelyn, som har tioårige sonen Tafadzwa i den privata grundskolan St George's i huvudstaden Harare beskriver vad som hände när hon bevittnade räden mot skolan i förra måndagen.

– Soldater, som var vid skolgrindarna, sa till eleverna att sticka iväg. De sa att andra barn inte kan gå till skolan, och att St Georges elever därför skulle hålla sig undan tills regeringen bestämt när terminen ska börja, enligt The Sunday Times.

Arméstyrkorna har den senaste tiden växt i antal. Soldater, som i förtvivlan fått se sina löner slås hårt av inflationen, har stulit pengar från försäljare och växlare. Trakasserier av elever i privatskolor reflekterar deras ilska över att de själva inte har råd att sätta sina barn i skolan.

Zimbabwes utbildningssystem, där alla skolor kräver mindre utbildningsavgifter, är under kollaps. Hundratusentals lärare har flytt landet och lärarfacket uppskattar att över hälften av deras medlemmar har lämnat Zimbabwe.

Skolkollapsen innebär att de tidigare stolta medborgarna får se ett paradigmskifte i att inte vara Afrikas mest välutbildade folk längre.

Skrivet av: