Torsdag 27 Jan
Stockholm

Mugabe sparkar ministrar

Mugabe forstätter styra och ställa som han vill.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Zimbabwes president Robert Mugabe har, trots att förhandlingarna med oppositionen gått i stå, börjat forma en ny regering.

På lördagen blev det känt att han tidigare i veckan sparkat 12 medlemmar i sin nuvarande regering.

Enligt Mugabes talesman George Charamba pågår förberedelserna för fullt.

– Jag kan säga att president Mugabe redan påbörjat arbetet med ett nytt kabinett. Han vidtar mått och steg för att tidigt kunna forma den nya regering som samtliga tre partier gav honom mandat att göra under dialogen, förklarade Charamba i den statskontrollerade tidningen The Herald på lördagen.

Politiskt våld

Det var i september som Mugabe och ledaren för oppositionspartiet MDC, Morgan Tsvangirai samt ledaren för en utbrytarfraktion av MDC, Arthur Mutambara, undertecknade en överenskommelse om att bilda en samlingsregering. Men parterna har inte kunnat komma överens, bland annat om fördelningen av ministerposter.

Parallellt med att processen dragit ut på tiden har dessutom flera länder, bland dem USA och Storbritannien, förklarat att en regering som är ledd av den diktatoriske Mugabe inte kommer ha någon som helst trovärdighet.

När presidentvalet hölls i mars förra året vann Morgan Tsvangirai den första omgången. Men när det stod klart att det skulle bli en andra valomgång i juni hoppade Tsvangirai av och hävdade samtidigt att politiskt våld i samband med valet redan skördat stora offer. Minst 100 MDC-anhängare har mist livet till följd av våldet enligt Tsvangirai.

Humanitär katastrof

The Herald skriver dock att Mugabe den gångna veckan träffat Mutambara, och att de båda diskuterat regeringsombildningen. Mutambara har tidigare låtit förstå att han är beredd att ingå i en regering utan Tsvangirai.

Zimbabwe befinner sig sedan flera år tillbaka i vad som närmast kan beskrivas som ekonomiskt kaos. Inflationen, som är världens högsta, anges till över 230 miljoner procent.

Dessutom är den humanitära situationen i det afrikanska landet katastrofal - inte minst på grund av den pågående koleraepidemin. Minst 1 600 zimbabwier har de senaste månaderna dött i farsoten.

Den nu 84-årige Mugabe har envist klamrat sig fast vid positionen som landets högsta ledare sedan han kom till makten 1980.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela