Island värre än Zimbabwe

Trots Zimbabwes hyperinflation väntas Island vara sämre på tillväxtfronten.


President Robert Mugabe har hittat något som hans Zimbabwe inte är sämst i. När tidningen The Economist listar de länder som väntas få högst respektive lägst tillväxt under 2009 hamnar Island på sista plats, med ett förväntat tapp i BNP på närmare tio procent. Det gör Island avsevärt värre än höginflationslandet Zimbabwe.

– En nedgång på tio procent i BNP är mycket dramatisk. I praktiken betyder det allvarliga nedskärningar i välfärden och att många mister jobben, säger ekonomiprofessor Halvor Mehlum vid universitetet i Oslo till E24.no.

Däremot tror han att Island har goda förutsättningar att repa sig och komma igen.

– Det är inte krigsdimensioner på det hela. Husen står, de måste bara hitta något annat att göra. Island kan hämta sig inom fem år, men de måste få balans i ekonomin och inte längre satsa på banknäringen men på framtidsanpassad produktion, säger Mehlum till E24.no.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nu kan din elräkning bli dyrare – igen

Kvinna "hittade inte" till kassan på Ikea – får ersättning

En kvinna gick för att handla möbler i en Ikea-butik. Men när hon skulle betala hittade hon inte kassorna. Hon lämnade butiken utan att betala och får nu ersättning av domstolen.

Då är Beppe Starbrink tillbaka i SVT:s Go'kväll

Har du saknat Beppe Starbrink i Go'Kväll? Tyvärr dröjer det ett tag till innan den populära programledaren dyker upp i rutan igen.

Goldman Sachs klår förväntningarna

Den tunga amerikanska investmentbanken Goldman Sachs rapporterar en vinst per aktie på 11,58 dollar. Resultatet var bättre än väntat och aktien stiger i förhandeln.

Pensionär? Så hanterar du ensamhet: "Telefonen ringer inte"

Att vara pensionär kan kännas ensamt och det är lätt att bli passiv. Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som berättar vilka fällor man ska undvika för att ha glada pensionsår.

Polisen i Arvika rapporterar om arbetsplatsolycka

1 timme sedan
"Ännu en arbetsplatsolycka har inträffat i Arvika", skriver polisen på sin hemsida.