Island värre än Zimbabwe

Trots Zimbabwes hyperinflation väntas Island vara sämre på tillväxtfronten.


President Robert Mugabe har hittat något som hans Zimbabwe inte är sämst i. När tidningen The Economist listar de länder som väntas få högst respektive lägst tillväxt under 2009 hamnar Island på sista plats, med ett förväntat tapp i BNP på närmare tio procent. Det gör Island avsevärt värre än höginflationslandet Zimbabwe.

– En nedgång på tio procent i BNP är mycket dramatisk. I praktiken betyder det allvarliga nedskärningar i välfärden och att många mister jobben, säger ekonomiprofessor Halvor Mehlum vid universitetet i Oslo till E24.no.

Däremot tror han att Island har goda förutsättningar att repa sig och komma igen.

– Det är inte krigsdimensioner på det hela. Husen står, de måste bara hitta något annat att göra. Island kan hämta sig inom fem år, men de måste få balans i ekonomin och inte längre satsa på banknäringen men på framtidsanpassad produktion, säger Mehlum till E24.no.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Minskad köttproduktion – stänger storslakteri

Statsministern duckar frågor i Bryssel

Nästan alla EU-ledare har svarat på frågor runt pågående toppmöte i Bryssel. Men från Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) är det än så länge tyst, bortsett från ett kort uttalande om EU:s ekonomi på väg in till dagens möte.

FHM: Fler äldre behöver ta covid-spruta

Fler äldre behöver få vaccinet mot covid-19 i april, enligt Folkhälsomyndigheten.

Uppgifter: Hundratals kilo kokain beslagtaget

Flera personer har gripits i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm.

MP: "Fruktansvärd framtidsbild"

1 timme sedan
Miljöpartiet oroar sig för att högerextrema ska få allt mer makt i EU-parlamentet efter valet. Det är en fruktansvärd framtidsbild de målar upp, säger partiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke.

Dödstalet stiger efter attacken mot Tjernihiv

1 timme sedan
Minst 18 människor dödades i den ryska attacken mot staden Tjernihiv i norra Ukraina på onsdagen. Både Ryssland och Ukraina uppger att de hejdat drönarattacker under natten.