Tisdag 27 Sep
Stockholm

Nyårsfirandet i full gång

1,3 miljarder kineser firar nyår i dag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Med världens största årliga folkvandring firar världens mest folkrika folk - kineserna - att nyår och Oxens år har kommit.

Den traditionella kinesiska kalendern bygger på månfaser och därför infaller nyåret - eller vårfestivalen - på olika datum varje år. Men på måndagen har Råttans år blivit Oxens. Det firas traditionsenligt med att kineserna ger varandra röda pengakuvert och med god mat, dans, smällare och fyrverkerier.

– Den ekonomiska krisen spelar ingen roll. Vid nyår är det viktigt att avlossa mycket fyrverkerier, säger Lao Xing, hemmafru i Pekingförorten Pinggu, enligt TT.

Väldig folkvandring

I Peking stängdes 93 gator och vägar av på söndagskvällen för att invånarna riktigt skulle kunna gå loss med sina laddningar.Nyår är också den högtid som ska firas med familjen. I fjol gäckades resenärerna av en rekordartat bister snöstorm. Men i år väntas 188 miljoner kineser resa med tåg och ytterligare 24 miljoner med flyg under de 40 dagarna kring nyåret - i något som räknas som världens största årliga folkvandring.Ändå beklagar sig den kinesiska turist- och resebranschen över att efterfrågan under årets nyårsfirande bromsats upp av finanskris, lågkonjunktur och stigande arbetslöshet. Mot strömmen går dock utlandsresandet, mycket på grund av den starka kursen för den kinesiska valutan.

Firande i Helsingfors

Smällarna och fyrverkerierna ska enligt traditionell tro vara bra för att skrämma bort ondsinta andar - samt för att locka rikedomsguden till människornas trösklar när väl det nya året börjar.Men det är inte bara i Kina Oxens år välkomnas, utan runt om i världen dit kineser emigrerat. I Helsingfors firade på söndagen en stor skara människor med röda lyktor, mat, dans och akrobatikuppvisning. Vårrullarna och woken smakade för de yngre, rapporterar finländska nyhetsbyrån FNB.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.