Påven välkomnar Förintelseförnekare

"Jag har inspirerats av den Helige Ande att ta detta steg, och det är min förhoppning att vi snart ska nå full gemenskap."


Som Nyheter24 tidigare rapporterat lyfte påven Benedikt XVI bannlysningen av det ultrakonservativa katolska prästbrödraskapet S:t Pius X (SSPX) som hyser högerextremister och Förintelseförnekare och som väckt stor uppståndelse i Sverige. I dag skriver CNN om uppståndelsen efter att en biskop, Richard Williamson, som påven omfamnar med öppna armar, förnekat Förintelsen.

–Jag anser att det inte finns något historiskt bevis för att sex miljoner judar gasades ihjäl under Förintelsen. Jag tror inte heller att det fanns några gaskamrar, uppgav Williamson i en tidigare intervju för Uppdrag Granskning.

Åklagare i Regensburg, Tyskland där intervjun genomfördes – och där påven en gång lärde ut – undersöker just nu Williamsons kommentarer. I Tyskland är det nämligen olagligt att förneka Förintelsen.

Rabbinen för USA:s judiska kommitée, David Rosen, kallade det hela mycket "skamfullt".

–Genom att välkomna en Förintelseförnekare till den Katolska Kyrkan gör Vatikanen narr av den förre påven John Paul II som tidigare har fördömt antisemitismen, sa Rosen enligt CNN.

Se Uppdrag Gransknings intervju med Williamson där han förnekar Förintelsen:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!