Påven bottenlöst besviken på Obama

Vatikanen: Sluta bidra till slakten av oskyldiga.


Fem dagar. Bara en handfull dagar räckte för USA:s nye president Barack Obama att göra påven, Benedictus XVI, riktigt missnöjd.

När Obama kom till makten satte han åter i gång det ekonomiska bidraget som landet skänker till familjerådgivningskliniker i andra länder, platser där kvinnor kan få råd eller till och med få göra abort.

Ett varningens finger lyftes direkt från Vatikanen, som anser att Obama borde lyssna på alla röster i USA. Inte bara på de som har makten eller de som tror att de har rätt "att bestämma mellan liv och död".

– Om det här är en av president Obamas första handlingar, så måste jag säga, av all respekt, att vi rör oss snabbt mot besvikelsen, sa en av påvens närmaste män Rino Fisichella till den italienska tidningen Corriere della Sera.

Och Vatikanen ångar på än hårdare. Elio Sgreccia, som likt Fisichella arbetar med frågor om liv, säger att de riktat en skarp varning till amerikanska katoliker och folk i hela världen som slåss mot "slakten av oskyldiga".

Från Vita huset säger man att åtgärden togs eftersom USA vill hjälpa andra länder att bekämpa fattigdom och ge dem bättre hälsovård.

USA stötte liknande kliniker fram tills president Ronald Reagan installerades 1984. Bill Clinton återinförde stödet när han blev president 1993. Men sedan kom förre presidenten George W Bush och tog bort det igen 2001, skriver BBC.

Skrivet av:

Senaste nytt

Haiti-fängelse stormat – många döda

Kung Harald är hemma i Norge

2 timmar sedan
Norges kung Harald har landat i Oslo.

Spaghetti och godis i USA:s nödpaket

3 timmar sedan
USA släppte ned 38 000 mål mat till Gaza i lördags. Nu avslöjar Jerusalem Post vad hjälpen bestod av.

Kvinna hittad död – man misstänkt för mord

igår 21:18
En äldre kvinna hittades död av ambulanspersonal i en bostad i Jönköping på söndagseftermiddagen. Polisen gör bedömningen att hon kan ha utsatts för brott och utreder händelsen som mord.

Skurup: Polisen rapporterar om stöld / inbrott

igår 20:47
"Misstänkt inbrottstjuv gripen, Skurup.", skriver polisen på sin hemsida.

Jönköping: Polisen rapporterar om mord / dråp

igår 20:31
"Polis kallas till en adress efter att ambulanspersonal anträffat en avliden person.", skriver polisen på sin hemsida.