Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Påven bottenlöst besviken på Obama

Nyheter | 25/01/2009 13:39

Vatikanen: Sluta bidra till slakten av oskyldiga.

Fem dagar. Bara en handfull dagar räckte för USA:s nye president Barack Obama att göra påven, Benedictus XVI, riktigt missnöjd.

När Obama kom till makten satte han åter i gång det ekonomiska bidraget som landet skänker till familjerådgivningskliniker i andra länder, platser där kvinnor kan få råd eller till och med få göra abort.

Ett varningens finger lyftes direkt från Vatikanen, som anser att Obama borde lyssna på alla röster i USA. Inte bara på de som har makten eller de som tror att de har rätt "att bestämma mellan liv och död".

– Om det här är en av president Obamas första handlingar, så måste jag säga, av all respekt, att vi rör oss snabbt mot besvikelsen, sa en av påvens närmaste män Rino Fisichella till den italienska tidningen Corriere della Sera.

Och Vatikanen ångar på än hårdare. Elio Sgreccia, som likt Fisichella arbetar med frågor om liv, säger att de riktat en skarp varning till amerikanska katoliker och folk i hela världen som slåss mot "slakten av oskyldiga".

Från Vita huset säger man att åtgärden togs eftersom USA vill hjälpa andra länder att bekämpa fattigdom och ge dem bättre hälsovård.

USA stötte liknande kliniker fram tills president Ronald Reagan installerades 1984. Bill Clinton återinförde stödet när han blev president 1993. Men sedan kom förre presidenten George W Bush och tog bort det igen 2001, skriver BBC.

Skrivet av: