Lördag 1 Okt
Stockholm

Offensiv från somalisk milis

Somalisk islamistmilis uppges ha trängt in i staden Baidoa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Somalisk islamistmilis uppges ha trängt in i staden Baidoa där landets parlament ligger, enligt vittnen för nyhetsbyrån AFP.

Islamisternas offensiv kommer kort efter det att de sista etiopiska trupperna lämnade Somalia. Somalias interimsregering meddelade på måndagen att grannlandet Etiopiens armé har lämnat Somalia efter två års militär närvaro och kamp mot islamistiska rebeller.

De sista etiopiska soldaterna lämnade staden Baidoa i söndags och korsade gränsen på måndagsmorgonen, uppgav den somaliske regeringstalesmannen Abdi Haji Gobdon.

– Etiopierna har uppfyllt sitt löfte, sade han.

De etiopiska styrkorna kom till Somalia för att stödja den bräckliga väststödda övergångsregeringen. 2007 slöt regeringen en fredspakt med några krigsherrar. Men de mest hårdföra islamisterna har fortsatt att kämpa både mot regeringsstyrkor och etiopisk militär.

En somalisk människorättsgrupp uppger att striderna har krävt 16 000 civila somaliers liv och drivit över en miljon människor från sina hem.

Våldet i Somalia har fortsatt trots Etiopiens reträtt, som påbörjades tidigare i januari. I lördags dödades minst 22 civila i ett sprängdåd i huvudstaden Mogadishu, som var riktat mot fredssoldater från Afrikanska unionen (AU).

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.