Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Obama ringde runt i världen

Nyheter | 23/01/2009 21:55

USA:s nya ledning fortsätter att bekanta sig med sin nya roll.

Barack Obama och hans medarbetare fortsatte på fredagen att knyta kontakter. President Obama ringde upp och talade med bland andra Saudiarabiens kung Abdullah, meddelade Vita huset.

Övriga som blev uppringda av Obama var Kanadas premiärminister Stephen Harper, blivande värd då Obama sedvanligt reser till Ottawa på sitt första utlandsbesök, och Storbritanniens premiärminister Gordon Brown. Vita husets presstalesman Robert Gibbs sade inget om vad ledarna hade avhandlat i samtalen.

En medlem av den saudiska kungafamiljen sade tidigare på dagen att fredsprocessen i Mellanöstern och relationerna mellan USA och Saudiarabien står på spel om Washington inte ändrar politik i den israelisk-palestinska konflikten.

– Också utrikesminister Hillary Clinton grep telefonluren och ringde enligt AFP till ledarna för Israel, de palestinska områdena, Afghanistan, Pakistan och Indien, sade en talesman i Washington.

Enligt presstalesman Gibbs kommer Obama att i början av nästa vecka bege sig till kongressen för att tala med republikanska ledamöter om deras syn på hans plan för att få fart på USA:s ekonomi igen.

– Vi ser fram emot att fortsätta att ta del av deras idéer, att söka deras bidrag och att få en process där deras idéer kan diskuteras och bli föremål för omröstning, sade Gibbs.

Obama försöker få stöd från både Demokraterna och Republikanerna för sin ekonomiplan omfattande 825 miljarder dollar för att få kongressen att anta stödpaketet i mitten av februari.

Presidenten väntas också enligt AFP hålla ett formellt tal inför hela kongressen, oklart dock när.

Obamas första åtgärder övervakas noga från många håll, bland dem dagstidningen Saint Petersburg Times i Florida som har inrättat en särskild "Obameter".

Obametern - på webbsidan Politifact - ska hålla koll på hur presidenten uppfyller sina vallöften och har listat drygt 500 utfästelser som Obama gjorde under valkampen. Tre dagar efter hans installation har mätaren noterat sju Obamalöften som "uppfyllda", 14 säges vara "på gång" och för 488 andra noteras ännu "ingen åtgärd".

Skrivet av: