Stockholm

Världsledare till Davos - och Belém

Världsekonomiskt forum i Schweiz lockar mer än Världssocialt forum i Brasilien.


Läs mer

Belém eller Davos? När jättekonferenserna WSF respektive WEF hålls i veckan är de flesta av världens ledare och aktivister trygga i sina val. Men Mexikos president kritiseras för att han väljer Världsekonomiskt forum i Schweiz framför Världssocialt forum i Brasilien, dit många latinamerikanska kollegor åker.

President Felipe Calderón kommer i Davos att umgås med en uppsjö av världens viktigaste människor, däribland Sydafrikas president och Sveriges statsminister, försäkrade Mexikos vice utrikesminister Mara de Lourdes Aranda på en presskonferens på måndagen,

Men hon fick kritiska frågor om varför presidenten åker till det traditionsmättade ekonomiska forumet, WEF, när kollegorna från bland andra Bolivia, Brasilien och Venezuela håller sig närmare hemmaplan, på WSF i den nordbrasilianska staden Belém.

– Många stats- och regeringschefer kommer (till Davos). . . liksom viktiga ledare för internationella organisationer som Världsbanken, IDB (Interamerikanska utvecklingsbanken) och regionala organisationer, svarade hon.

WEF (World Economic Forum) i alpbyn Davos är ett elitmöte med cirka 3 000 deltagare - fler släpps inte förbi de omfattande säkerhetsarrangemangen. Belém, en hamnstad vid Amazonasflodens mynning, ligger så avsides att den på sitt sätt är lika svårtillgänglig, men årets upplaga av WSF (World Social Forum) där väntas samla cirka 100 000 deltagare.

För bara några veckor sedan var Felipe Calderón den första utrikiska regeringschef att träffa Barack Obama efter att han segrat i presidentvalet, uppger BBC. Det verkar som om Calderón är mån om att knyta starka band även till ledare utanför Sydamerika.

Båda mötena drar igång så smått under tisdagen och varar veckan ut.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.