Torsdag 24 Jun
Stockholm

Färre journalister dödade under 2008

Antalet journalister som dödades på grund av sitt yrke minskade under 2008.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Antalet journalister som dödades på grund av sitt yrke minskade under 2008, enligt den Parisbaserade organisationen Reporters sans frontires, Reportrar utan gränser.

År 2008 dödades 62 journalister, bloggare och andra mediearbetare, jämfört med 106 året innan.

Trots det finns det ingen grund för optimism i frågan om pressfriheten, menar Reportrar utan gränser. En av förklaringarna till det lägre dödstalet kan vara att många journalister med våld har tvingats överge sitt yrke eller förflyttat sig bort från de farligaste krigshärdarna.

"Siffrorna må vara lägre än förra årets, men det bör inte skyla det faktum att hotelser och censur har blivit mer spritt, även i väst", säger organisationen i ett uttalande och varnar för att till exempel statlig censur har spritt sig till internet.

"Det är svårt att hävda att 60 döda, hundratals arresterade och en systematisk censur ger en grund till optimism", heter det i rapporten.

Reportrar utan gränser är en av flera påtryckningsgrupper som årligen registrerar dödstal för journalister. De farligaste länderna för journalister är Irak, Pakistan, Filippinerna och Mexiko, enligt gruppen.

Antalet döda journalister i Irak minskade från 47 under 2007 till 15 under 2008.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela